Η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Η κα.Βούλτεψη αναφέρθηκε στη λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών: «Όχι δεν αγαπάμε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι όταν το 2015, προκειμένου να πάρει ο Νίκος Παππάς τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με νόμο, καταργήθηκαν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές. Προχωρήσατε σε πρόωρη λήξη της θητείας όλων των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών».

Αναφορικά με την λειτουργία της ΡΑΣ, η κα Βούλτεψη σχολίασε πως πολλές αρχές έχουν πρόβλημα προσωπικού αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν κάνουν τίποτα.

Βούλτεψη: «Υπάρχει ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ”είμαι αλάνθαστος”»

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη σχολίασε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: «Την ώρα που καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες και όλος ο κόσμος, ότι υπάρχουν ευθύνες και οι ευθύνες δεν μπορεί να επιμεριστούν, θα τις επιμερίσει η Δικαιοσύνη, αλλά προφανώς έγινε τώρα με την κυβέρνησή μας.  Την ίδια ώρα υπάρχει ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ”είμαι αλάνθαστος”, αυτό οδηγεί τον κόσμο στην άποψη ότι κάποιος που δηλώνει αλάνθαστος δεν θα διορθώσει ποτέ λάθος».

Αναφορικά με την παρουσία του Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του και δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω.

Κατρούγκαλος: «Οι ευθύνες να επιμεριστούν. Το βασικό θέμα είναι η υποστελέχωση του ΟΣΕ»

«Πρέπει οι ευθύνες να επιμεριστούν, χωρίς κοκορομαχίες. Το βασικό θέμα είναι η υποστελέχωση του ΟΣΕ. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ο ΟΣΕ 1122 υπαλλήλους και 224 με ατομικές συμβάσεις και έμειναn λιγότεροι από 750. Η ΡΑΣ υποστελεχωμένη προσπαθούσε και θυμάμαι τον κ. Καραμανλή να έρχεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να λέει ότι  δεν έχει παρατηρήσει κάτι για την ΡΑΣ», είπε αρχικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατρούγκαλος: «Ο κ. Καραμανλής ετοίμαζε σε συνεργασία με ιδιώτες αυτές τις λίγες αρμοδιότητες που έχει ο ΟΣΕ να τις μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα»

« Τόνισα ότι το βασικό ζήτημα της τραγωδίας είναι η υποστελέχωση του ΟΣΕ που αντανακλά την λογική της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή να μην υπάρχει ούτε ισχυρό κράτος, ούτε ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες, να μην υπάρχει κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας. Ο κ. Καραμανλής πριν φύγει ετοίμαζε σε συνεργασία με ιδιώτες αυτές και τις λίγες αρμοδιότητες που έχει ο ΟΣΕ να τις μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος έστρεψε τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως  «τα δύο βασικά αίτια της τραγωδίας είναι ο πελατειασμός και η ρουσφετολογική προσέγγιση που διαχρονικά χαρακτηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για την αργοπορία πραγματοποίησης των συμβάσεων ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Ούτε κακιά ώρα, ούτε κακιά χώρα. Εμείς παραδώσαμε το συγκεκριμένο έργο της αμαρτωλής σύμβασης 717 κατά 68% ολοκληρωμένο, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΛ θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί ως το 2020».

Λοβέρδος: «Υπάρχει ένα όριο στα καλλιστεία ανικανότητας»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξήγησε: «Υπάρχει ένα όριο στα καλλιστεία ανικανότητας. Εδώ έχουμε ένα διαγωνισμό ποιος είναι λιγότερος ικανός. Eίναι ένας διαγωνισμός απαράδεκτος. Η συζήτηση για τις ανεξάρτητες αρχές, κι αν αποσπάστηκαν δύο μέλη – κατά την ταπεινή μου γνώμη – δεν είναι το αίτιο και το βασικό θέμα που αφορά το δυστύχημα. Το βασικό αίτιο – για εμένα –  είναι τα 9 χρόνια που πέρασαν από το 2013 για να ολοκληρώθει μία σύμβαση».

Λοβέρδος: «Έχουμε ένα κράτος που δεν προχωράει – Τα 2/3 των υπουργικών συμβουλίων είναι ανυπόγραφα»

«Έχουμε ένα κράτος που σε ό,τι αφορά τα θέματά του, δεν προχωράει. Όπου πρόκειται να υπάρξει δημόσια σύμβαση, έχουμε αλληλένδετες ευθύνες  και υπουργών που δεν υπογράφουν. Έχουμε τα 2/3 των υπουργικών συμβουλίων  ανυπόγραφα, δεν τελειώνουν τα θέματα», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ.