Φρένο σε μια πιθανή τραπεζική κρίση, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley, επιχειρούν να βάλουν οι Αμερικανικές Αρχές με έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσαν, χθες, Κυριακή, 12-03-2023.

Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσαν τους καταθέτες ότι θα ανακτήσουν τις καταθέσεις τους ήδη από σήμερα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Για το θέμα αυτό μάλιστα, εκδόθηκε, χθες,  ανακοίνωση Τύπου από το γραφείο του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ  σήμερα αναμένεται δημόσια τοποθέτησή του.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε  ο αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα

Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

Την ίδια ώρα μία ακόμη  τράπεζα, αυτή τη φορά η Signature Bank, περνάει στα χέρια των εποπτικών αρχών, με το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι καταθέτες της θα λάβουν τα χρήματά  τους στο ακέραιο, «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Η αντίδραση των χρηματαγορών

Οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν με συγκρατημένη πτώση τη λειτουργία τους λόγω των διαβεβαιώσεων από αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι οι οικονομικοί κραδασμοί θα μετριαστούν.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,6% στις 27.685,86 μονάδες στις πρωινές συναλλαγές. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,3% στις 7.125,90 μονάδεςΟ Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,4% στις 2.385,25 μονάδες.

ΗΠΑ: Έκτακτα μέτρα για τον φόβο του «ντόμινο» από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
)

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,4% στις 19.594,07 μονάδες. Ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,3% στις 3.238,98 μονάδες. Γεγονός που αποδίδεται στην παρακολούθηση κινεζικών επενδύσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ.

Οι μετοχές είχαν πέσει την περασμένη Παρασκευή στη Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,4% για να καλύψει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο.

Στις συναλλαγές ενέργειας, το αργό πετρέλαιο αναφοράς των ΗΠΑ έχασε 26 σεντς στα 76,42 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές πρότυπο, υποχώρησε 35 σεντς στα 82,43 δολάρια το βαρέλι.

Στις συναλλαγές νομισμάτων, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε στα 134,40 γιεν Ιαπωνίας από 134,96 γεν. Το ευρώ κόστισε 1,0694 δολάρια, από 1,0643 δολάρια.