Τη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας από εκείνη της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 βιώνει η Wall Street. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν την Παρασκευή να ορίσουν διαχειριστή στη Silicon Valley Bank (SVB) και να αναλάβουν τον έλεγχο – και ταυτόχρονα να εγγυηθούν – των καταθέσεων των πελατών της. Ο αμερικανικός νόμος προστατεύει τις καταθέσεις έως 250.000 δολάρια και ο Ομοσπονδιακός Ασφαλιστικός Οργανισμός Καταθέσεων (FDIC) διαβεβαίωσε ότι οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους «το αργότερο τη Δευτέρα το πρωί».

Ελλειψη ρευστότητας

Πρόκειται για μια προαναγγελθείσα κατάρρευση στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, καθώς ουκ ολίγοι αναλυτές – μεταξύ αυτών ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, ο μεγαλοεπενδυτής Μοχάμεντ Ελ-Εριάν και βεβαίως ο «κύριος Καταστροφή» (Dr Doom) Νουριέλ Ρουμπινί – είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η πληθωρισμοφοβία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και των επιτελών του. Διότι η SVB «έσκασε» από έλλειψη ρευστότητας. Πρόκειται για τη Silicon Valley Bank (SVB), η οποία έπειτα από την αδυναμία της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη, έφθασε την Παρασκευή να αναζητεί αγοραστή.

Πανικόβλητοι επενδυτές είχαν αρχίσει να αποσύρουν όσα κεφάλαια μπορούσαν από την τράπεζα η οποία εξειδικεύεται στη χορήγηση δανείων σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις, ενώ ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Ακμαν πρότεινε τη διάσωση της SVB από την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να μην εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers.

Για να αποφευχθεί δηλαδή μια «συστημική διάχυση της κρίσης» και χρηματιστηριακή κατάρρευση του τραπεζικού τομέα στη Wall Street. Διότι είναι αλήθεια ότι μαζί με την SVB άρχισαν να «τρώνε ξύλο» στη Wall Street και οι μετοχές κραταιών χρηματοπιστωτικών ομίλων, όπως είναι η JPMorgan και η Goldman Sachs. Και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας ασφαλώς πλήρωσε τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Το τριήμερο δράμα

Το δράμα ξεκίνησε την Τετάρτη, όταν η SVB Finance, μητρική της SVB, απέτυχε να πουλήσει κοινές μετοχές αξίας 1,25 δισ. δολαρίων και επίσης ένα πακέτο προνομιούχων μετατρέψιμων τίτλων αξίας 500 εκατ. δολαρίων για να καλύψει «ανοίγματα» που είχε δημιουργήσει λόγω έλλειψης ρευστότητας της πελατείας της. Η μετοχή της SVB έχασε το 60% της αξίας της την Πέμπτη και στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής είχε χάσει άλλο ένα 60% της αξίας της προτού αρθεί η διαπραγμάτευσή της.

Λίγο προτού ανοίξει η Wall Street την Παρασκευή το CNBC μετέδωσε πληροφορίες ότι γίνεται προσπάθεια για να πωληθεί η SVB Financial. «Η αύξηση των επιτοκίων, οι φόβοι για ύφεση και η κάμψη της διαδικασίας δημοσίων προσφορών κατέστησαν πολύ δυσχερέστερη την εξεύρεση κεφαλαίων από νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτό προφανώς οδήγησε τις startups σε αναλήψεις από τράπεζες όπως η SVB» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης.