Νέα σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών πυροδότησε η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία επί της ουσίας «έκαψε» την 9η Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, η αποστροφή του λόγου πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, πως «έχουμε νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες» έθεσε εκτός κάδρου κάθε συζήτηση για εκλογές πριν την Κυριακή του Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου.Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες θα προωθήσει περίπου δέκα νομοσχέδια, τα οποία αφορούν διάφορα υπουργεία.

Τι σημαίνει εκλογές μετά το Πάσχα- Πότε ακριβώς θα γίνουν

Τι πραγματικά σημαίνει ότι η μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα; Πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες;  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, κάθε ένα εκ των οποίων έχει τους δικούς του υποστηρικτές εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας: Το ένα αφορά την προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο, ενώ το άλλο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου.

Η μια τάση λοιπόν εντός του κυβερνώντος κόμματος, αυτή που προκρίνει ως καταλληλότερη ημερομηνία για τις εκλογές τον Μάιο, εκτιμά ότι το αρνητικό κλίμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και χρόνο για να αντιστραφεί. Όσοι ανήκουν σε αυτήν λοιπόν θεωρούν ως καταλληλότερη ημερομηνία την 21η Μαΐου.  Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης» μάλιστα, αν και ο Πρωθυπουργός ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του (δεν λέει σε κανέναν το παραμικρό) οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούσαν στα «πηγαδάκια» ότι οι εκλογές πράγματι θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Υπάρχει στο τραπέζι ως πιθανή ημερομηνία των εκλογών και η 28η Μαΐου.

Μία ακόμη παράμετρος, με δεδομένη τη δυσκολία που υπάρχει, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, είναι πως στο σενάριο που η πρώτη εκλογική αναμέτρηση οριστεί για τις 28 Μαΐου , η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, θα οριστεί για τις 2 Ιουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει ουσιαστικά εξαντλήσει την τετραετία, καθώς εξελέγη στις 9 Ιουλίου του 2019. Πέραν λοιπόν του ότι κερδίζει χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει έτσι θα ενισχύει την θεσμική του εικόνα, εξαντλώντας την τετραετία.

«Δεν είναι ασέβεια η προσφυγή στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία»

Η δεύτερη τάση στη Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως ο χρόνος μέχρι τον Μάιο είναι αρκετά μακρύς. Η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένη στην αντιπολιτευτική κριτική αλλά και στα ίδια τα γεγονότα που πιθανώς να συμβούν μέχρι τη διενέργεια των εκλογών. Όσοι ανήκουν σε αυτή, επισημαίνουν επίσης πως δεν είναι ασέβεια προς τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία. Προτείνουν λοιπόν ως καταλληλότερη ημερομηνία την 23 Απριλίου.

Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν υπάρχει καμία ένδειξη, πέραν των προσωπικών εκτιμήσεων, της ημερομηνίας που πρόκειται να ανακοινώσει. Είναι βέβαιο ότι η τελική κρίση του πρωθυπουργού θα επηρεαστεί και από τις μετρήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας. Η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας την οποία όμως αδυνατούν να καρπωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί θα χρειαστεί όμως να περιμένουν και τις μετρήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα καθώς η κοινή γνώμη αυτή την περίοδο είναι συναισθηματικά φορτισμένη.