Tην πρεμιέρα του στο 25ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες») κάνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου (20:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές) το ντοκιμαντέρ «Πέντε φορές ξένος», δημιουργία του Βαγγέλη Ευθυμίου, γνωστού από τα ντοκιμαντέρ «Ο πλανευτής του Γράμμου» (2009), «Εργαστήρι αιώνων» (2013), «Μεταμορφώσεις» (2016) και «Ορεινές συμφωνίες» (2019).

Με φόντο το ιστορικό τοπίο της μεταπολεμικής Ευρώπης η διάρκειας 75’ ταινία τεκμηρίωσης είναι μια καταγραφή του δίχως τέλος ταξιδιού του καλλιτέχνη Σταύρου Κωτούλα, ο οποίος έχει ζήσει μια περιπετειώδη ζωή κυνηγημένος σε πέντε διαφορετικές χώρες. Εμφύλιος πόλεμος, παιδομάζωμα και από ένα μικρό χωριό του Γράμμου, τη Ζέρμα, ο Κωτούλας θα βρεθεί στην Αλβανία. Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει τον κομμουνισμό της Ουγγαρίας και τον εθνικισμό της Αυστρίας.

Η ζωή του πραγματικά μια ατέλειωτη περιπέτεια μοιρασμένη σε κεφάλαια. Ο Κωτούλας αναμετρήθηκε με το χουντικό καθεστώς της Ελλάδας και τελικά απόλαυσε την ελευθερία και την ανοχή της σουηδικής κοινωνίας της δεκαετίας του 1970, όπου σπούδασε καλές τέχνες και παντρεύτηκε.

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Ευθυμίου.

Γεμάτος νοσταλγία για τη γενέτειρά του, επέστρεψε κάποια στιγμή στην Ελλάδα για να ανακαλύψει ότι το χωριό του μετακόμισε. Παρά τις απώλειες και τις κακουχίες, ο Σταύρος παραμένει θετικός, αν και γνωρίζει καλά ότι «η ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα του «Πέντε φορές ξένος» (του οποίου την φωτογραφία υπογράφει ο Ευθυμίου) είχαν διάρκεια 10 ετών σε αρκετές χώρες: στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία και στην Σουηδία. Είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ και της landart PRODUCTIONS

Ο Σταύρος Κωτούλας που θα είναι παρών στην πρεμιέρα είναι ένα πρότυπο πολίτη που κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα σε τον κυκεώνα των πολιτικών συγκρούσεων, της φτώχειας, της δυσπιστίας και – πάντα – τις αποφάσεις των άλλων.

Λοιποί συντελεστές της ταινίας: μοντάζ- Ιωάννα Πογιαντζή ,μουσική- Κώστας Βόμβολος / Κωνσταντής Πιστιόλης ,Ηχοληψία – μιξάζ- Κώστας Ντόκος ,τελική μίξη ήχου- Γιάννης Γιαννακόπουλος ,Διεύθυνση παραγωγής- Άλμπα Κόκα/Χριστίνα Καρναχωρίτη ,color grading- Χράτς Αλτουνιάν ,after effects- Θωμάς Καρανίκας ,camera crew- Κώστας Ματίκας ,τίτλοι-Δάφνη Σγούρου Δροσοπούλου ,αφίσες- Μαργαρίτα Παπαστεργίου ,DCP- METAPOST.

TRAILER Five Times A Stranger-ENG from landart productions on Vimeo.