«Στοπ στη Γαλλία» είναι ένα από τα σλόγκαν των ενωμένων συνδικάτων, διοργανωτών της απεργίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, 07-02-2023 στη Γαλλία με στόχο την παράλυση της χώρας ενόψει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και προκειμένου να υποχρεωθούν, κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μακρόν, να υποχωρήσουν. Και για να επιτύχουν το στόχο τους αυτό τα συνδικάτα, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους τουλάχιστον την Τετάρτη και την  Πέμπτη.

Η «εβδομάδα των παθών» για τον Μακρόν

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θεωρείται  «εβδομάδα των παθών» για την γαλλική κυβέρνηση καθώς εκτός από την απεργία που ξεκινά αύριο, σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους ήδη έχουν ξεκινήσει προειδοποιητικές απεργίες:  Από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο με μειώσεις στην παραγωγή, ενώ το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησαν την απεργία τους οι φορτηγατζήδες.

Στη γερουσία το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Από την άλλη πλευρά, χθες, Κυριακή, 05-02-2023, η Γερουσία παρέμεινε ανοικτή καθώς οι Γερουσιαστές πιέζονται να προχωρήσουν στην εξέταση της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, που εισήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα η γαλλική κοινωνία «βράζει». Μεγαλύτερο ποσοστό από το 60% των πολιτών απορρίπτει τη μεταρρύθμιση.

Μαθητές συμμετέχουν σε διαδήλωση κατά του σχεδίου της γαλλικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο Παρίσι, στο πλαίσιο της πέμπτης ημέρας εθνικής απεργίας και διαμαρτυρίας στη Γαλλία, 16 Φεβρουαρίου 2023. REUTERS/Benoit Tessier

Εντωμεταξύ, χθες, Κυριακή, έληξαν και οι 15νθήμερες χειμερινές διακοπές σε όλες τις ζώνες της εκπαίδευσης της Γαλλίας, ωστόσο, σχολεία και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προβλέπεται ότι θα ανοίξουν μόνο για σήμερα, Δευτέρα, καθώς από αύριο μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών θα απεργήσουν καθώς και στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έδωσαν δυναμικό παρόν.

Απεργίες και στα ΜΜΜ

Απεργίες θα πραγματοποιηθούν και σε μετρό, λεωφορεία, σιδηροδρόμους ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση και στις αεροπορικές πτήσεις.

Απεργία διαρκείας

Σύμφωνα με εκτιμήσει, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και στη Γαλλία,  είναι αυτές που αποτρέπουν τους πιο μαχητικούς να κηρύξουν επ’ αόριστον απεργία, έως την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Με πληροφορίες από τη Deutshce Welle