Μεγαλώνει το κύμα απεργιών και διαδηλώσεων που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο συνταξιοδοτικό.

Τα προβλήματα στα  δρομολόγια των τρένων,  στη λειτουργεία των σχολείων και στις  παραδόσεις των διυλιστηρίων είναι κάποια από αυτά που θα προκληθούν σήμερα  καθώς στην απεργία μετέχουν εργαζόμενοι πολλών κλάδων μετά από προτροπή των συνδικάτων τους να βγουν μαζικά στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής πολιτικής της γαλλικής κυβέρνησης.

Σήμερα πραγματοποιείται η τρίτη μεγάλη απεργία  σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 έτη. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή και σήμερα ξεκίνηση να συζητείται.

«Οχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Η κυβέρνηση ζητεί από τους εργαζόμενους να εργάζονται δύο επιπλέον χρόνια –που σημαίνει ότι για τους περισσότερους η ηλικία αυτή είναι τα 64 χρόνια– προκειμένου να παραμείνει βιώσιμος ο προϋπολογισμός ενός από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα του βιομηχανικού κόσμου.

Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια τους στη σύνταξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, ένα προνόμιο το οποίο μια μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει να στερηθεί.

«Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό», είπε χθες στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπ μετά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου.

«Μεριμνούμε για την δική μας γενιά και για τις επόμενες», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή.

Ωστόσο, τα συνδικάτα και αριστερά κόμματα αντιτείνουν ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν από άλλες πηγές, κυρίως από τους πλούσιους.

Οι συντηρητικοί, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται ο Μακρόν για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θέλουν προνόμια για εκείνους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία.

«Να συνεισφέρουν οι πλούσιοι»

«Η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή αν δεν συνεισφέρουν οι πιο πλούσιοι. Σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, ακόμη και σε εκείνη του (συντηρητικού) Νικολά Σαρκοζί, συνεισέφεραν οι πλουσιότεροι», δήλωσε στο BFM TV ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πάνω από ένα ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας κατά τις δύο πρώτες ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο.

Στο κοινοβούλιο, υπάρχουν προς συζήτηση περισσότερες από 20.000 τροποποιήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων από την αριστερή συμμαχία Ενωμένη Αριστερά (Nupes).

Σε μια παραχώρηση προς τους συντηρητικούς, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προτείνει να επιτρέπεται σε ορισμένους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία να παίρνουν και νωρίς σύνταξη, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί (LR) βουλευτές είναι διχασμένοι ως προς το αν η προτεινόμενη ηλικία έναρξης της εργασίας –τα 20 με 21 χρόνια–είναι αρκετά νωρίς.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ