Προετοιμασία: 15’ (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ 10′ περίπου), Αναμονή: 1 ώρα και 40’, Ψήσιμο 60′-70’

ΥΛΙΚΑ (για 2 λαγάνες του ½ κιλού περίπου)

1 κιλό αλεύρι λευκό

20 γρ. ξηρή μαγιά

600-620 γρ. χλιαρό νερό

1 1/2 κουτ. σούπας αλάτι

60 γρ. ζάχαρη

Σησάμι και μαυροκούκι για το πασπάλισμα

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και σιγά-σιγά το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν ζυμώσουμε στο χέρι θα χρειαστούμε 12′, αν βάλουμε τα υλικά στο μίξερ θα χρειαστούμε 6-8′. Οταν ζυμωθεί η λαγάνα, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, φτιάχνουμε 2 μπάλες και τις σκεπάζουμε (ξεχωριστά την καθεμία) με βαμβακερή πετσέτα. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′. Κατόπιν τις ξαναπλάθουμε σε φραντζολάκια, τις ξανασκεπάζουμε και τις αφήνουμε για 40′. Αφού περάσουν τα 40′, βάζουμε τα φραντζολάκια  πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και τα πατάμε με τις παλάμες μας μέχρι να πάρουν το σχήμα και το πάχος μιας λεπτής λαγάνας. Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για 30′. Προς το τέλος αυτής της διαδικασίας ανάβουμε τον φούρνο μας και τον προθερμαίνουμε στους 220°C.

Αφού περάσουν τα τελευταία 30′, πατάμε με την άκρη των δακτύλων μας τις λαγάνες για να δημιουργήσουμε τις χαρακτηριστικές «τρύπες». Με ένα ψεκαστήρι ψεκάζουμε με νερό,  πασπαλίζουμε με σησάμι και λίγο μαυροκούκι και φουρνίζουμε για 60′-70′ στους 220°C.