Η δεύτερη μεγάλη αγάπη του Γιώργου Μπαρτζώκα μετά τον Ολυμπιακό είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην οποία ο πιο εμβληματικός προπονητής στην ιστορία της, ο Αλεξ Φέργκιουσον, έμεινε στον πάγκο της 27 χρόνια.

Ο ίδιος θέλει βέβαια ακόμα πολλά χρόνια για να τον φτάσει αλλά τείνει να γίνει ο… έλληνας  Φέργκιουσον στον Ολυμπιακό έχοντας ξεπεράσει ήδη σε συμμετοχές μύθους του πάγκου των Ερυθρολεύκων όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.

«Ο έλληνας Φέργκιουσον; Μακάρι. Δεν το καταλαβαίνω βέβαια τώρα, θα ήθελα να το απολαμβάνω περισσότερο, να το χαίρομαι. Η καθημερινότητα όμως δεν σε αφήνει να το δεις. Ο Ολυμπιακός είναι απαιτητικός σύλλογος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν χορταίνεις το να είσαι σε αυτή την ομάδα και να διεκδικείς και να κατακτάς τίτλους. Είναι κάτι πολύ όμορφο. Σίγουρα απολαμβάνω κάθε νέα μέρα στον Ολυμπιακό, μια ιστορία που είναι όμορφη», λέει στα «ΝΕΑ», λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ο τεχνικός του Ολυμπιακού που έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που γνωρίζει την αποθέωση.

Με έναν-δύο παικταράδες, δεν γίνεται

«Αν και είναι υποκειμενικό να μιλήσω εγώ για την ομάδα καθώς έχω συμβάλλει στο δημιούργημά της, θα πω ευθέως πως ναι μου αρέσει πολύ αυτό το μπάσκετ που παίζουμε. Της δημιουργίας και της ομαδικότητας. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο μπορεί να θαυμάσω μια ωραία ντρίμπλα ενός παίκτη αλλά δεν μου αρέσει το παιχνίδι όπου ο άλλος θα πάρει την μπάλα να τους ντριμπλάρει όλους αλλά προτιμώ το συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Αν θέλεις να παίξεις μπάσκετ έχοντας 1-2 παικταράδες που παίρνουν το 70% των επιθέσεων για να είσαι επιτυχημένος στα 90 παιχνίδια της σεζόν θα πρέπει να είναι σούπερσταρ στα 70 από αυτά, αλλιώς αν είναι στα 40 που είναι ένα εξαιρετικό νούμερο, εσύ θα έχεις χάσει 50 παιχνίδια!

Συνεπώς πρέπει να βρεις ένα τρόπο παιχνιδιού που θα υπερκαλύψεις αυτό το θέμα. Παίξαμε χωρίς Παπανικολάου στην Ισπανία και νικήσαμε, παίξαμε χωρίς τον Σλούκα σε σημαντικά ματς και κερδίσαμε, αγωνιστήκαμε χωρίς τον Βεζένκοφ με τον Παναθηναϊκό και νικήσαμε άνετα. Αν είχε στελεχωθεί η ομάδα με έναν παίκτη… υπεύθυνο για όλα, θα είχαμε χάσει πολλά από αυτά τα ματς» λέει ο έμπειρος κόουτς που δεν εντυπωσιάζεται από την ομάδα: «Θεωρώ ότι είναι λίγο υπερβολικά τα τόσο κολακευτικά σχόλια από όλους. Απλά κάνουμε τη δουλειά μας και βάζουμε έξτρα θέματα στο σκάουτινγκ των αντιπάλων μας. Πιστεύω είμαστε μια δύσκολη ομάδα για τους αντιπάλους μας, τους βάζουμε αρκετούς προβληματισμούς. Θέλουμε να έχουμε πάντα 1-2 επιλογές ανάλογα με το τι θα παίξει απέναντί σου ο αντίπαλος. Εκτελούμε το πλάνο όλο και καλύτερα και με περισσότερους αυτοματισμούς επειδή το δουλεύουμε καιρό και πλέον ο στόχος είναι να το κάνουμε όλο και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η διστακτικότητα έχει σχέση με τον φόβο ή το άγχος, εκεί επηρεάζεται η εκτέλεση. Για αυτό ο στόχος μας είναι να μην επηρεάζεται η ταχύτητά μας από τέτοια συναισθήματα», υποστηρίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Οι παίκτες θέλουν να μείνουν

Ο κόουτς χαίρεται ιδιαίτερα, όπως και οι πρόεδροι όταν ακούει κάθε παίκτη του να θέλει να ανανεώσει στην ομάδα. «Και εγώ αν μου έλεγαν ότι θα τους χάσω θα στεναχωριόμουν πολύ.  Ικανοποιεί απίστευτα και εμένα και τους προέδρους να ακούμε τους παίκτες μας να θέλουν να μείνουν στην ομάδα. Πρώτα απ’ όλα είναι το μέγεθος της ομάδας, βλέπεις όπου παίζουμε σε συνεχόμενα sold out εντός και έξω. Ηδη 650 κρατήσεις έχουμε μόνο για το Μιλάνο. Οι παίκτες τα βλέπουν αυτά μαζί με μια πανέμορφη πόλη όπως ο Πειραιάς με θάλασσα και ωραίο καιρό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Βλέπουν ότι είναι μέλη μιας ανταγωνιστικής ομάδας που διεκδικεί τίτλους ενώ βελτιώνονται και ατομικά μέσα από το σύνολο. Νιώθουν άψογα σε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος».

Το νόημα της ομάδας

Ο Αλεξ Πίτερς είχε «κοπεί» από τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό και επέστρεψε στον τελικό με το Περιστέρι με 8/11 τρίποντα και 26 πόντους.

«Αυτό είναι το νόημα της ομάδας και οι παίκτες το ξέρουν και το αποδέχονται. Δεν είναι τόσο εύκολο να το αποδεχτείς  αλλά ξέρεις ότι τελικά είναι υπέρ σου. Κανείς δεν μπορεί να παίζει σήμερα 40 λεπτά και το εξηγούμε από την αρχή.

Εχει δευτερεύουσα σημασία πόσους πόντους έβαλες, αλλά η νίκη της ομάδας είναι το βασικό και έτσι περνάμε μια winning mentality στους παίκτες μας.

Δείτε ο ΜακΚίσικ που παίρνει την μπάλα από τον Πίτερς και ενώ μπορεί να βάλει εύκολο λέι άπ σε μια φάση του τελικού βγάζει πάλι την μπάλα στον Πίτερς που έχει βάλει 7 τρίποντα για να βάλει το 8ο. Και το κάνει αυτό ένας κλασικός σκόρερ όπως ο ΜακΚίσικ που τρεφόταν από τους πόντους που βάζει όταν πρωτοήρθε στον Ολυμπιακό. Δείχνει το πόσο έχει αλλάξει η φιλοσοφία του. Δεν μπορεί να πειστούν όλοι και να ενστερνιστούν αυτή τη φιλοσοφία και έτσι όσοι δεν μπορούν κάποια στιγμή δεν συνεχίζουν μαζί μας», επισημαίνει ο έλληνας τεχνικός που είχε ακούσει αρκετά σχόλια τόσο για τον Κάνααν, όσο και για τον Πίτερς που ήταν μεγάλοι πρωταγωνιστές σε ημιτελικό και τελικό αντίστοιχα.

«Δεν σκέφτομαι ότι δίνω απαντήσεις. Εμαθα ότι στη φύση του επαγγελματικού αθλητισμού οι φίλαθλοι θα ανταλλάσσουν απόψεις και είναι και ωραίο να νιώθουν μέρος της ομάδας, είναι διαδραστικό. Αρκεί να μη βρίζεις και να μην προσβάλεις. Απλά προφανώς ξέρω καλύτερο μπάσκετ αλλά και την ομάδα από αυτούς. Αυτό είναι το νόημα και ο κάθε παίκτης ξέρει τον ρόλο του».

Καθόλου εύκολο

Ο Ολυμπιακός έφτασε τους 4 συνεχόμενους τίτλους, το 48-0 αήττητο σε όλες τις διοργανώσεις στην Ελλάδα και 11 συνεχόμενες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, εντός και εκτός έδρας επί  του αιώνιου αντιπάλου του Παναθηναϊκού και όλα αυτά τα κάνει να φαίνονται  εύκολα. «Δεν είναι καθόλου πιστέψτε με. Δεν πατάμε ένα κουμπί και το κάνουμε εύκολο. Δεν είναι έτσι απλά. Νικήσαμε σε ένα πρωτόγνωρο πλάνο τρία παιχνίδια σε τρεις μέρες άνετα αλλά για να το κάνεις αυτό θέλει προετοιμασία. Με τον Αρη για παράδειγμα ξέρεις ότι πρέπει να σπαταλήσεις ενέργεια και μας ικανοποίησε που δεν έπαιξε κανείς πάνω από 21 λεπτά. Παίζει ρόλο και η σοβαρότητα των παικτών ιδιαίτερα σε παιχνίδια που κρίνουν πράγματα. Οι πρωταθλητές είναι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες όπως έχει πει εύστοχα  ο Ανδρέας Γκατζούλης. Δεν μπορούν να χαλαρώσουν βλέπουν το επόμενο αλλά αυτοί που είναι απαιτητικοί πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό τους είναι και οι πιο επιτυχημένοι τελικά».