Προετοιμασία 20’, Ψήσιμο 1 ώρα και 15’

 ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Εναν ροφό 1 κιλό – αν δεν βρίσκουμε ροφό χρησιμοποιούμε άλλο μαύρο ψάρι όπως στήρα, σφυρίδα, βλάχο.

1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες- στην εποχή τους χρησιμοποιούμε φρέσκες

210 ml ελαιόλαδο

100 ml ξίδι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους

2 κ.σ. πελτέ

1 σκελίδα σκόρδου σπασμένη

Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ανηθο, ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλατοπιπερώνουμε τις μπάμιες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 60 ml ελαιόλαδο. Οταν κάψει ρίχνουμε τις μπάμιες και τις τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το ξίδι για να βγάλουν τη βλέννα τους και να μη διαλυθούν.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο. Πιέζουμε με τη λαβή ενός μαχαιριού τη σκελίδα σκόρδου για να σπάσει. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σπασμένο σκόρδο.

Τσιγαρίζουμε και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το κρεμμύδι αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τον πελτέ. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 5 λεπτά και προσθέτουμε περίπου 1 λίτρο νερό.

Στο μεταξύ, επιλέγουμε το σκεύος (ταψί ή πυρέξ) που θα ψήσουμε τις μπάμιες με το ψάρι. Θέλουμε να χωράει καλά το ψάρι αλλά να μην είναι πολύ μεγαλύτερο. Στρώνουμε τις μπάμιες έτσι ώστε να καλύπτει η μία την άλλη – να μην καλύπτεται μόνο το κεφάλι τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι εξωτερικά και εσωτερικά και το βάζουμε πάνω από τις μπάμιες. Περιχύνουμε με τη σύβραση (κρεμμύδι, σκόρδο και πελτέ) και περίπου 50 ml ελαιόλαδο. Βρέχουμε μια λαδόκολλα, καλύπτουμε το ταψί και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ταψί ή το πυρέξ στον φούρνο στους 160οC για περίπου 1 ώρα. Αν το ψάρι είναι μεγαλύτερο από 1 κιλό θα χρειαστούμε για κάθε παραπάνω κιλό περίπου 25 λεπτά ακόμα. Ισως χρειαστεί να κάνουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κάθετες τομές για να ψηθεί. Τα τελευταία 15 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και δυναμώνουμε την ένταση του φούρνου στους 180οC.