Οι πλησιέστεροι σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν έχουν περάσει μήνες προετοιμασίας για την επίσημη ανακοίνωση της εκστρατείας με στόχο την επανεκλογή του στην προεδρία το 2024. Αλλά καθώς ο Πρόεδρος δεν είναι ακόμα έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα, η αίσθηση αμφιβολίας οδηγεί σε συζητήσεις γύρω από τις εκλογές του 2024: Τι θα γίνει αν τελικώς αποφασίσει να μην το κάνει;

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως αναφέρει το Politico, προέβλεπε πως η σχετική ανακοίνωση θα γινόταν μέσα στον Φεβρουάριο. Καθώς όμως ο Φεβρουάριος σχεδόν πέρασε, λέγεται ότι η ανακοίνωση της νέας προεδρικής υποψηφιότητας Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει τον Απρίλιο.

Αλλά ακόμα και αυτή η προοπτική είναι θωλή αφού οι άνθρωποι του προέδρου θεωρούν πως δεν υπάρει κάποιο deadline για αυτή την απόφαση, η οποία, σύμφωνα με τους ίδους, έχει πάει πίσω λόγω των όσων διαδραματίζονται στον κόσμο. Άλλωστε, το ταξίδι του στο Κίεβο χρειάστηκε σχολαστικό σχεδιασμό και η θετική αντίδραση σε αυτό θεωρήθηκε εσωτερικά μία καλή βάση για να γυρίσει πίσω στην εγχώρια πολιτική.

Ενώ η πεποίθηση σχεδόν όλων στον κύκλο του Μπάιντεν είναι ότι τελικά θα κατέβει στις εκλογές, η αναποφασιστικότητα του έχει προκαλέσει μία αμηχανία στο κόμμα. Ο Μπάιντεν είναι γνωστός για αυτό του το χαρακτηριστικό, εδώ και δεκαετίες στη Γερουσία. Πήρε το χρόνο του για να αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές το 2016 και αντίστοιχα για να θέσει την υποψηφιότητά του το 2020. Επιπλέον, έχασε δύο -αυτοεπιβαλλόμενες- προθεσμίες πριν επιλέξει την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρο.

Το κόμμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το Politico, προσπαθεί να αναπτύξει ένα σχέδιο Β ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει δημόσια τον 80χρονο πρόεδρο.

Πιθανοί υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος είναι οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι και του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και γερουσιαστές, όπως ο -81χρονος- Μπέρνι Σάντερς και η Εϊμι Κλόμπουτσαρ.

Πάντως, μια δυνητική απόφαση του Μπάιντεν να παραιτηθεί από μια νέα υποψηφιότητα θα ισοδυναμούσε με έναν τεράστιο πολιτικό σεισμό που όμοιο του οι Δημοκρατικοί έχουν να δουν περισσότερο από μισό αιώνα.

Θα έστρεφε επίσης την προσοχή στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, της οποίας οι αμφιλεγόμενες επιδόσεις έχουν εγείρει αμφιβολίες στο Κόμμα σχετικά με την ικανότητά της να κερδίσει — είτε τις προκριματικές, είτε τις γενικές εκλογές, είτε και τα δύο.