Ευθεία επίθεση σε Δύση και ΝΑΤΟ έκανε σε διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.  Κατηγόρησε και τους δύο ότι προμήθευσαν όπλα στην Ουκρανία πριν από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας πέρυσι,  24 Φεβρουρίου 2022. «Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να παραβιαστεί», είπε κατά την ετήσια ομιλία του προς το έθνος κατά την οποία κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι προμήθευσαν όπλα στην Ουκρανία πριν από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας πέρυσι».

Επιπλεόν ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συνθήκη New Start. Πρόκειται για τη συνθήκη που τέθηκε σε ισχύ το 2011 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαών που μπορούν να απαντύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Επίσης περιορίζει την την ανάπτυξη πυραύλων χερσαίων και υποβρυχίων.

Οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκουν «απεριόριστη εξουσία» στις παγκόσμιες υποθέσεις, τόνισε κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος και σημείωσε ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων. «Τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει», τόνισε.

Η Ρωσία ήθελε να επιλυθεί η διένεξη στην Ουκρανία ειρηνικά, αλλά οι δυτικές χώρες είχαν προετοιμάσει ένα “διαφορετικό σενάριο” πίσω από την πλάτη της. Η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η Δύση, όπως είπε χαρακτηριστικά, ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι σε μια σειρά περιοχών σε όλον τον κόσμο σπέρνοντας χάος και πόλεμο.

«Ο λαός της Ουκρανίας έγινε ο ίδιος όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντών του, οι οποίοι έχουν όντως καταλάβει αυτήν την χώρα κατά πολιτική, στρατιωτική και οικονομική έννοια», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Μιλάω σε μια δύσκολη και σημαντική στιγμή για τη Ρωσία, σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών παντού στον κόσμο»,  είπε ο Ρώσος πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον της πολιτικής ελίτ της χώρας και των ανώτατων στρατιωτικών που πολέμησαν στην Ουκρανία.

O Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας προστατεύουν πολίτες σε περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα έχει προσαρτήσει.

«Υπερασπιζόμαστε τις ζωές των ανθρώπων, το σπίτι μας», είπε. Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία έχει όλους τους οικονομικούς πόρους που μπορούν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και ανάπτυξή της παρά τις Δυτικές οικονομικές κυρώσεις.

Η Δυτικές χώρες έχουν αποτύχει στον οικονομικό πόλεμο της Δύσης υποστήριξε ο Πούτιν. «Οι δυτικές χώρες είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με στόχο ο λαός της να «υποφέρει» αλλά έχει αποτύχει στον οικονομικό πόλεμο καθώς η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο δυνατή από ό,τι πίστευαν» ανέφερε και συμπλήρωσε:

Μάλιστα μίλησε για προδότες που αντιτάχθηκαν στη Ρωσία και ότι η Δύση τους υποστηρίζει ενώ ευχαρίστησε το ρωσικό στρατό για  το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του, στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως αποκαλεί τον πόλεμο του Πούτιν η Μόσχα.

Και συμπλήρωσε τα καλά λόγια προς τους στρατιωτικούς με καλά έργα καθώς ανακοίνωσε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση όσως οικογενειών επλήγησαν από τον πόλεμο:

«Όλοι καταλαβαίνουμε, εγώ καταλαβαίνω πόσο αφόρητα σκληρό είναι τώρα για τις συζύγους, τους γιους, τις κόρες των πεσόντων στρατιωτών, τους γονείς τους, οι οποίοι ανέθρεψαν άξιους υπερασπιστές της Πατρίδας»

Για τους «προδότες», όπως τους αποκάλεσε,  ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν θα εξαπολύσουν «κυνήγι μαγισσών» εναντίον όσων διαφωνούν με τις πολιτικές του.

«Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους ανθρώπους: η καταστροφή οικογενειών, οι πολιτιστικές και εθνικές ταυτότητες και η διαστροφή που είναι η κακοποίηση παιδιών μέχρι την παιδεραστία διαφημίζονται ως κανόνας», είπε ο Πούτιν, λέγοντας πως η παιδεραστία έχει γίνει ο κανόνας στη Δύση.

Οι ιστοσελίδες των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης έπεσαν κατά την διάρκεια της ομιλίας του Πούτιν

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, δημοσιογράφοι του Reuters σε διάφορες τοποθεσίες δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Πανρωσικής Κρατικής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας (VGTRK) ή στην πλατφόρμα του live-streaming Smotrim για τμήματα της ομιλίας.

Μήνυμα στην ιστοσελίδα της VGTRK ανακοίνωνε ότι «διεξάγονται τεχνικές εργασίες», ενώ η ιστοσελίδα Smotrim δεν φόρτωνε.

Το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε ότι η βλάβη είναι αποτέλεσμα επίθεσης DDoS (distributed denial of service), ένα είδος κυβερνοεπίθεσης που διεξάγεται με την εσκεμμένη υπερφόρτωση του δικτύου με τεράστιο όγκο συνδέσεων που προκαλεί διακοπή ή κατάρρευση του server.

Το Κρεμλίνο φέτος απαγόρευσε τα μέσα ενημέρωσης από «μη φιλικές» χώρες, στη λίστα των οποίων περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνες της Ευρωπαϊκς Ένωσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δημοσιογράφοι από αυτά τα έθνη θα μπορούν να καλύψουν την ομιλία παρακολουθώντας την εκπομπή.