Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο σταθμό λεωφορείων σε αυτή την κατεστραμμένη από τον πόλεμο ανατολική πόλη, μια ομάδα γιατρών έφτασε για να βρει ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και μια ηλικιωμένη γυναίκα να κείτεται τραυματισμένη στην άκρη του δρόμου.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ένας πύραυλος έπεσε πάνω στο λευκό φορτηγάκι των εθελοντών, εξαπολύοντας μια πύρινη σφαίρα που απογείωσε τους γιατρούς.

Ο Simon Johnsen, ένας Νορβηγός, συνήλθε γρήγορα, έλεγξε τον εαυτό του για τραυματισμούς και στη συνέχεια έτρεξε να καλυφθεί. Ένας άλλος Νορβηγός γιατρός, με καμένη πλάτη και ματωμένα πόδια, ούρλιαζε καθώς απομακρυνόταν κουτσαίνοντας. Τέσσερις από τους άλλους έτρεξαν επίσης να καλυφθούν, καθώς οι ρωσικές βολές όλμων άρχισαν να εκρήγνυνται γύρω τους.

Ξαπλωμένος δίπλα στο καμένο φορτηγάκι διάσωσης βρισκόταν ο Πιτ Ριντ, ένας 33χρονος εκπαιδευμένος σε ιατριακά ζητήμα πρώτων βοηθειών, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, κάποτε δάσκαλος σκι,  που τα τελευταία χρόνια είχε αφιερώσει τη ζωή του στη περίθαλψη τραυματιών, πρώτα στους πολέμους στο Ιράκ και τώρα στην Ουκρανία. Ήταν νεκρός.

Οι γιατροί λένε ότι το χτύπημα της 2ας Φεβρουαρίου, τα επακόλουθα του οποίου παρακολούθησε μια δημοσιογραφική αποστολή  της Wall Street Journal, ήταν η έκφραση μιας βάναυσης τακτικής,  γνωστής ως «διπλό χτύπημα».

Τι ορίζεται ως «διπλό χτύπημα»

Και τι ορίζεται ως «διπλό χτύπημα» στη στρατιωτική διάλεκτο; Στη γλώσσα του πολέμου;  Διπλό χτύπημα έχουμε όταν μια περιοχή  ήδη έχει χτυπηθεί, χτυπιέται ξανά όταν εκεί φτάνουν οι πρώτες  δυνάμεις διάσωσης .

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Συρία, όπου η Ρωσία επενέβη το 2015 για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγορούν εδώ και καιρό τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την τακτική αυτή για να σκοτώνει και να ακρωτηριάζει διασώστες εθελοντές και να τρομοκρατεί τους αμάχους.

«Μας είχαν στο οπτικό τους πεδίο και σίγουρα περίμεναν να έρθουν γιατροί», δήλωσε ο κ. Johnsen. «Πυροβολούσαν πολιτικά οχήματα», δήλωσε στη Wall Street Journal.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αρνηθεί ότι στόχευει αμάχους. Ουκρανία, δυτικοί υποστηρικτές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης τη διαψεύδουν.

«Ηταν μια μεγάλη επιχείρηση για να δολοφονηθούν όλοι», δήλωσε ο κ. Laidinen. Τα βλήματα όλμου ήταν για να αποτελειώσουν αυτούς που έμειναν πίσω.»

«Η Ρωσία είναι σαν ένας μεγάλος χοντρός νταής που δέρνει μικρά κοκαλιάρικα αγόρια στην αυλή του σχολείου» κατέληξε.