Αυτή η καθημερινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που λέει ότι υπάρχει «μηδενική πτητική δραστηριότητα» τρέφει κάποιες ελπίδες ηρεμίας στο Αιγαίο. Από τις 6 Φεβρουαρίου που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, δεν υπήρξαν ούτε παραβιάσεις, ούτε εμπλοκές σε εικονικές αερομαχίες, ούτε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τέτοια εικόνα είχε να εμφανιστεί στο Αιγαίο από το 1999 από την διπλωματία των σεισμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό, η τουρκική προκλητικότητα κτυπούσε κόκκινο. Ήταν ωσάν οι Τούρκοι να ετοίμαζαν το έδαφος για κλιμάκωση των προκλήσεων επί του πεδίου. Μόνον τον Ιανουάριο του 2023 σημειώθηκαν 978 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (ρεκόρ προκλήσεων δηλαδή), όταν η Άγκυρα έστειλε 321 μαχητικά της από τα οποία 66 οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, να εμπλακούν σε αερομαχίες, σε 21 περιπτώσεις μέσα σε ένα μήνα με ελληνικά μαχητικά. Και ξαφνικά έξι μέρες μετά επήλθε ηρεμία στο Αιγαίο και στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα, όταν οι τουρκικές ακταιωροί έπαψαν να παρενοχλούν Έλληνες ψαράδες, σταμάτησαν τους επικίνδυνους ελιγμούς και τις προσπάθειες να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού.

Πόσο θα κρατήσει άραγε αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο; Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, πήραν μια ανάσα αυτές τις ημέρες, ναι μεν συμπάσχουν με το δράμα των απλών Τούρκων πολιτών, αλλά σταμάτησαν να έχουν αυτό άγχος της επιφυλακής, να νιώθουν στην πλάτη, στη μέση και στην σπονδυλική τους στήλη αυτά τα 9 G’s, όταν εμπλέκονταν σε εικονικές αερομαχίες (dog fights) με τουρκικά F-16, όταν στα cockpits των αεροσκαφών τους περνούσαν ώρες ατελείωτες περιμένοντας την εντολή scrabble για άμεση απογείωση ώστε να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν κι αν χρειαστεί να εγκλωβίσουν στα ραντάρ τους τον εναέριο εισβολέα.

978 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μέσα στον Γενάρη του 2023 ήταν πολλές, πάρα πολλές, κάνοντας τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκονται συνεχώς στον αέρα.

Ακόμα και όταν οι Τούρκοι ήθελαν να παίξουν παιχνίδια για να δουν την αντίδραση των Ελλήνων πιλότων. Έμπαιναν και αμέσως έβγαιναν από FIR Αθηνών, μόνον και μόνον για να αναγκάσουν τους πιλότους μας να απογειώσουν αεροσκάφη για να τα αναγνωρίσουν. Εξοδα σε περίοδο κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία αφάνταστα.

Ενα- δυο αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας CN-235 ελικοφόρα και κατασκοπευτικά, έστειλαν να παραβιάσουν τις πρώτες ημέρες του σεισμού οι Τούρκοι, αλλά με τους μετασεισμούς σταμάτησαν και αυτές τις πτήσεις. Έμεινε μόνον κάποιος Τούρκος χειριστής UAV που μάλλον δεν κατάλαβε τι έγινε, που ίσως να μην συνειδητοποίησε ότι οι Έλληνες πήγαν νύχτα στην πατρίδα του για να σώσουν ζωές και έστελνε κάθε λίγο και λιγάκι ένα drone να διασχίζει στο Αιγαίο, αλλά και αυτός κάποια στιγμή το κατάλαβε ή του είπαν «μα τι κάνεις καρντάση;» και το σταμάτησε.

Οι Έλληνες πιλότοι (μιλώντας στο Βήμα Gr) αντιμετωπίζουν θετικά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Αιγαίο μετά τους σεισμούς, πλην όμως κρατούν τις επιφυλάξεις τους. Δεν ξέρουν πόσο θα κρατήσει, παραμένουν σε επιφυλακή «με αιχμή των μέλλον της πατρίδας μας και την υπεράσπιση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», όπως λένε.

Δεν σταμάτησαν ούτε για μια στιγμή την εκπαίδευση. Προσφάτως τέσσερα F-16 block52+ της 337 Μοίρας «Φάντασμα» της 110 Πτέρυγα Μάχης βρέθηκαν στην Σαουδική Αραβία και κυριολεκτικά εντυπωσίασαν. Μάλιστα Σαουδάραβες πιλότοι ρωτούσαν την τεχνική των αναχαιτίσεως και των εμπλοκών από τους Έλληνες συναδέλφους τους.