Η δήλωση του Μελβούτ Τσαβούσογλου, την οποία έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας ότι υπάρχουν έξι σημεία για την επανέναρξη των συνομιλιών ήχησε, πληροφορούμαι,  κάπως περίεργα εδώ στην Αθήνα. Και τούτο γιατί κατά την (κατά τα άλλα σημαντική) συνάντηση που είχαν προσφάτως στο Βερολίνο (με προτροπή των Γερμανών) η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άννα Μαρία- Μπούρα και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ήταν όντως εποικοδομητική, χρήσιμη για ανταλλαγή απόψεων ώστε να σπάσει ο πάγος και να επανέλθει ο διάλογος ανάμεσα στις χώρες, πλην όμως δεν υπήρξε κανένα κείμενο και πολύ περισσότερο κείμενο  έξι σημείων. Κανένα απολύτως έγγραφο δεν εμφανίστηκε κατά τη συνάντηση. Απλώς οι δύο συνομιλητές περιορίστηκαν στο να ανταλλάξουν απόψεις για ορισμένα θέματα, αλλά έως εκεί. Συνεπώς για ποιο κείμενο έξι σημείων κάνει λόγο ο Τσαβούσογλου; Κείμενο, που όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε κείμενο για τη θέσπιση μέτρων εμπιστοσύνης, ούτε για τη δημιουργία ενός διακρατικού συμβουλίου επίλυσης διαφορών, ούτε βεβαίως για συνομιλίες ανάμεσα στις στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.  Πάντως να ξέρετε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις  και γενικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν επί μακρόν χθες το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν.

***

Μπλίνκεν: «Καλησπέρα Ελλάδα»

Μόλις προσγειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,  «Καλησπέρα Ελλάδα». Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας». Διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».

***

Περπατώντας στο Κίεβο υπό τον ήχο των σειρήνων

Εκείνο που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση από την αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, είναι η στιγμή που οι δύο Πρόεδροι (Μπάιντεν και Ζελένσκι) περπατούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με κατεύθυνση το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ενώ σε όλη την πόλη ακουγόταν προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή.  Οι σειρήνες για επικείμενη ρωσική εισβολή με πυραύλους κτυπούσαν δαιμονισμένα σε όλη αυτή την διαδρομή, αλλά οι δύο Πρόεδροι συνέχιζαν το περπάτημά τους. Ωσάν να μην ενοχλούνταν από τις σειρήνες, ούτε φάνηκε να είχαν την πρόθεση να πάνε σε κάποιο καταφύγιο.  Ήταν μια εικόνα σοκαριστική (όπως ονομάστηκε)που έγινε viral στα διεθνή ΜΜΕ. Οι Times περιέγραψαν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα».

***

 Η πρόσκληση Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, είχε προσκαλέσει  τον Πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Κίεβο. Ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί. Ουδείς ακόμα γνωρίζει εάν η επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη  πραγματοποιηθεί πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ήδη όμως το Κίεβο έχει επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλλου συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ ο Νϊκος Δένδιας έχει επισκεφθεί το Κίεβο και δύο φορές την  Οδησσό.  Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε στην Ουκρανία στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.

***

Οι Balh@rra και τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές

Το τελευταίο πάντως προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές, θα είναι στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής. Θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαρτίου αλλά το ταξίδι αυτό  θα κρύβει μια έκπληξη. Καθοδόν προς τις Βρυξέλλες, το πρωθυπουργικό Falcon θα κάνει μια στάση στην Λοριάν της Γαλλίας, στο ναυπηγείο όπου «χτίζονται», οι ελληνικές, φρεγάτες Balh@rra για να ενημερωθεί για την πρόοδο της ναυπήγησής τους. Ήδη, όπως  μου είπαν, ότι «κούμπωσε» ο θόλος. Και έως τις 23 Μαρτίου; Θα πείτε. Όχι δεν υπάρχει άλλο προγραμματισμένο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό. θα υπάρξουν όμως αρκετές (προεκλογικές περιοδείες) στο εσωτερικό.

***

Γιατί δεν θα αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Ένα νέο είδος συνεντεύξεων τύπου, πιο άμεσο και πιο… εγγύς εγκαινίασε από χθες, όπως πρόσεξα, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης στο πατάρι ενός νεοκλασικού πλαγίως της παλαιάς Βουλής, που λειτουργεί ως φαρμακείο, κατάστημα επιλεγμένων προϊόντων τροφίμων και καφέ με πρωινό και διάφορες απολαυστικές γεύσεις (γκουρμέ). Ένθεν κακείθεν του μοναστηριακού τραπεζιού κάθονται ομιλητές και δημοσιογράφοι, κι όταν οι μεν κάνουν δηλώσεις, οι δε ακούνε, αλλά όταν οι … δε ρωτάνε, οι μεν απαντούν- θέλοντας και μη, αφού η μεταξύ τους απόσταση είναι ένα μέτρο και αν, συνεπώς το ρίσκο του απρόβλεπτου είναι μεγάλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ο κ. Βορίδης στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου και τη διαρκή επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν θα προκηρυχθούν πριν τις 4 Μαρτίου, αφού – όπως είπε – σε διαφορετική περίπτωση θα αναβληθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από κανέναν, πόσω μάλλον από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς οι εκλογές θα διενεργηθούν «από την ίδια διεύθυνση, τα ίδια πρόσωπα και την ίδια εταιρεία που είχαν οριστεί και το 2019». Αποκάλυψε επίσης ότι το κονδύλι των 157 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό ως κόστος, αφορά την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών και τις δύο Κυριακές των δύο αυτοδιοικητικών (Δημοτικών – περιφερειακών) που θα γίνουν τον Οκτώβριο. «Αν παραστεί ανάγκη για δεύτερη κάλπη στις εθνικές, τότε θα εγκρίνουμε νέο κονδύλι» δήλωσε με νόημα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Βορίδη, δεν θα υπάρξει «ιδιαίτερη κυβερνητική μεταβολή».

***

Ο πρεσβευτής των… σέλφις

Το παρατήρησαν πολλοί εδώ και καιρό, ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο προσιτός (και συνάμα δημοφιλής). Σε κανέναν δεν χαλά χατίρι για μια σέλφι. Αλλά ορισμένοι (και ορισμένες) βλέποντας αυτή την ευγένεια του Τζορτζ Τσούνη να  μην λέει «όχι» για μια σέλφι πέρασαν σε άλλο (απίστευτο) επίπεδο: Μανάδες παίρνουν τα παιδιά τους αγκαλιά για μια σέλφι με τον Αμερικανό πρέσβη: «Για φαντάσου» ανέκραξε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όταν στα Γιάννενα είδε μια μητέρα να βγάζει σέλφι με τον πρέσβη κρατώντας το παιδί της (που δεν θα ήταν ούτε ενός έτους) αγκαλιά.

***

Το ΚΚΕ  στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του κόμματος στον βόρειο τομέα Αθηνών.Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει επίσης το όνομα του ομοσπονδιακού πρωταθλητή στίβου του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργου Πομάσκι.

***

Tι γυρεύουν 161 Ισραηλινοί στρατιωτικοί στην Ελλάδα;

Μα τι άλλο από το να συνεκπαιδευτούν για πρώτη φορά με τους Έλληνες συναδέλφους τους στην Άσκηση Θρακική Συνεργασία στο Πετροχώρι Ξάνθης όπου ήδη συνεκπαιδεύονται και περίπου 380 Αμερικανοί, στο Κιλκίς και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών  (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) για συνεκπαίδευση  με την 71 Α/Μ ΤΑΞ, επίσης στην Κομοτηνή σε άσκηση Διοικητικής Μέριμνας, στην Αλεξανδρούπολη  για θέματα φύλαξης συνόρων και  εξομοιωτές αρμάτων, στο Λουτράκι για θέματα Μηχανικού Μάχης και στη Θεσσαλονίκη για θέματα Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους. Οι συνεχείς επισκέψεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα τελευταία 3 χρόνια και πιο συγκεκριμένα οι προσωπικές σχέσεις με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστράτηγου Aviv Kohavi έχουν φέρει ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και άλλων δράσεων. Πιθανή όπως μαθαίνω και η συνάντησή του το επόμενο διάστημα και με τον νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστράτηγο Herzi Halevi  με τον οποίο τους συνδέει  και background αλεξιπτωτιστή.

***

Η Αμερικανίδα υφυπουργός και τα drones που πετούν μόνον νύκτα

Πετούν πάντοτε νύκτα για λόγους ασφαλείας, έχουν μεγάλη εμβέλεια, μπορούν να καταγράψουν τα πάντα ότι γίνεται στη γη και στη θάλασσα, αλλά και στον ουρανό. Έχουν την βάση τους στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Ιδανική βάση για τα UAV MQ-9 Reaper, τα πιο εξελιγμένα drones των Αμερικάνων για να παρακολουθούν τη  γίνεται στο Βορρά έως την Βαλτική (Ουκρανία) και Νότο (Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο). Την  ημέρα και τα 8 MQ-9  Reaper «ξεκουράζονται» στα υπόστεγά τους, καλά φτιαγμένα στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Αυτά θέλησε να δει από κοντά, να μάθει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες η Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Celeste Wallander, η οποία βρίσκεται στην χώρα μας, ως προπομπός του Άντονι Μπλίνκεν. Μαζί της ήταν ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ενθουσιάστηκε η Αμερικανίδα από τα MQ-9 για τον τρόπο που επιχειρούν. Μα πιο πολύ ενθουσιάστηκε από την Αλεξανδρούπολη. *** Η Αλεξανδρούπολη ως «Σούδα του Βορρά» Προτού προσγειωθεί στη Λάρισα με ένα από τα δύο C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται εν λειτουργία πήγε στην Αλεξανδρούπολη, όπου της εξήγησαν τη σημασία του λιμανιού για το ΝΑΤΟ και πώς γίνονται από εκεί οι διευκολύνσεις  για αποστολή εφοδίων έως την Βαλτική. Ο Α/ΓΕΕΘΑ της εξήγησε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι κομβικό σημείο, ότι εκτός από το λιμάνι, μπορούν να μεταφερθούν εφόδια και πολεμικό υλικό, οδικώς και σιδηροδρομικώς. Έφυγε όπως σας είπα κατενθουσιασμένη και μετέβη από τη Λάρισα και Αλεξανδρούπολη κατευθείαν στο Μαξίμου για τις συνομιλίες Μπλίνκεν- Μητσοτάκη. Να ξέρετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ, βρήκε την ευκαιρία και της διατύπωσε το αίτημα για την χορήγηση αμερικανικών μεταχειρισμένων C-130 στην Ελλάδα.