Βερολίνο, αποστολή Γιάννης Ζουμπουλάκης

«Μια ταινία είναι σαν έναν πίνακα γεμάτο από μικρά, μικράπίξελ» είπε χτες ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μιλώντας στους δημοσιογράφους με αφορμή την βράβευσή του με μια ειδική Χρυσή Αρκτο για το σύνολο της καριέρας του. «Δουλειά σου είναι να τον γεμίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.» Δραστήριος και ομιλητικός, άκρως επικοινωνιακός όπως οι ταινίες του, ο δημιουργός τεράστιων επιτυχιών από τα «Σαγόνια του καρχαρία» μέχρι τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» και από την «Λίστα του Σίντλερ» μέχρι τη «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», δεν πιστεύει ότι σε μια ταινία υπάρχουν «δευτερεύοντα στοιχεία».

«Κάθε τι που υπάρχει σε μια ταινία, θα πρέπει να υπάρχει για κάποιον λόγο.»

«Τα πάντα βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετήσουν ένα πράγμα – την ιστορία» είπε και «αν έκανα κάτι πάντα στην ζωή μου ως κινηματογραφιστής αυτό ήταν να σκέφτομαι την λογική πίσω από κάθε σκηνή που γύριζα. Αν δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για μια σκηνή, για την κάθε σκηνή μιας ταινίας, τότε είναι καλύτερο να λείπει γιατί έτσι κερδίζεις και χρόνο και χρήματα.»

Ο  Σπίλμπεργκ μίλησε επίσης με πάθος για το «Jewish Story Partners» τον οργανισμό που δημιουργήθηκε μετά την «Λίστα του Σίντλερ» προκειμένου σε ολόκληρο τον κόσμο να διατηρείται ζωντανή η μνήμη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων μέσω της δημιουργίας ντοκιμαντέρ. «Η δημιουργία αυτού του οργανισμού είναι ίσως το μόνο πράγμα για το οποίο αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος» είπε χαρακτηριστικά o 76χρονος σκηνοθέτης που και εφέτος είναι υποψήφιος στα Οσκαρ με το «The Fabelmans».