Η τρίτη και η τελευταία ημέρα ήταν η χθεσινή ( Κυριακή 29/02/2023) για τη διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Στο επίκεντρο όπως αναμενόταν βρέθηκε η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να μην νικήσει αυτόν τον πόλεμο» επανέλαβε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, υπενθυμίζοντας όμως ότι  για να κερδίσει κανείς έναν συμβατικό πόλεμο επί του πεδίου χρειάζονται άρματα μάχης.

Αυτό που πρέπει να κάνει μια Ευρώπη με γεωπολιτική στραγτηγική τη δεδομένη στιγμή, είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ, είναι να εξοπλίσει την Ουκρανία άμεσα.

Κάνοντας αυτοκριτική, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έχει πράξει όσα θα μπορούσε για την Ουκρανία μέχρι σήμερα, καθώς και ότι η λήψη αποφάσεων στην Ένωση αργεί πολύ. Το πιο χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα ήταν η όλη συζήτηση για την παράδοση βαρέων τεθωρακισμένων στο Κίεβο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας πρότεινε από την πλευρά της να αγοράσει η ΕΕ πυρομαχικά για την Ουκρανία, αντί τα επιμέρους κράτη-μέλη, όπως έπραξε με τα εμβόλια την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle