Συναντήσεις τόσο με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας είχε στο Μόναχο, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, η οποία έγινε για δεύτερη διαδοχική χρονιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας, ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταλλαγή απόψεων έγινε και για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων, όσο και με την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή στις δύο χώρες θα συνεχιστεί.

Τονίστηκε, τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Τετ α τετ με Μενέντεζ και βαν Χόλεν

Στην αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, της οποίας ηγείται ο γερουσιαστής Lindsey Graham, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας Sheldon Whitehouse, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Richard J. Durbin και ο γερουσιαστής Chris Van Hollen.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ ο Έλλνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.