Μετά τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την σκυτάλη πήρε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε ότι ο «ρεβιζιονισμός» του Πούτιν δεν θα επικρατήσει και κάλεσε τους συμμάχους που ήταν σε θέση να το κάνουν, να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.

«Όσοι μπορούν να στείλουν τέτοια άρματα μάχης θα πρέπει πραγματικά να το κάνουν τώρα», είπε ο Σολτς.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, η Γερμανία ενέκρινε την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία από τα δικά της αποθέματα καθώς και από συμμάχους τρίτων.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι η χώρα του θα παράσχει ενίσχυση σε επίπεδο εκπαίδευσης, προμηθειών και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Σε ένα αίσθημα που συμμερίστηκαν και άλλοι ομιλητές, ο Σολτς ήταν της γνώμης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελείωνε σύντομα.

«Νομίζω ότι είναι σοφό να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μακρόν: «Δεν είναι ώρα για διάλογο»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβηκε στο βήμα μετά τον Γερμανό ηγέτη, από όπου επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για «παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να επενδύσουν ουσιαστικά στις αμυντικές δαπάνες.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την συμβολή μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να βοηθήσουμε
να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση, η οποία από μόνη της να μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, που καθορίζονται από την Ουκρανία, τις αρχές της
και τους ανθρώπους της», είπε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι η ώρα να επιχειρηθεί διάλογος με τη Ρωσία, καθώς ενέτεινε τις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν είναι ώρα για διάλογο γιατί έχουμε μια Ρωσία που επέλεξε τον πόλεμο, η οποία επέλεξε να εντείνει τον πόλεμο και που επέλεξε να φτάσει μέχρι τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές», εξήγησε.