Ο απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό 7,8 ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία έχει ξεπεράσει τις 41.000.
Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι 35.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα. Η συριακή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ λένε ότι περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.
Στο μεταξύ, πολλοί επιζώντες καλούνται να αντεπεξέλθουν στις σχεδόν παγωμένες θερμοκρασίες του χειμώνα, έχοντας μείνει άστεγοι από τις καταστροφές στις πόλεις και στις δύο χώρες.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να αφαιρέσουμε τον τελευταίο πολίτη που έχει απομείνει κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε ο Ερντογάν αργά την Τρίτη μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Η εκτίμηση των ζημιών σε κτίρια, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες καταστράφηκαν, θα ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει εντός μηνών, ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Θα ξαναχτίσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας, που καταστράφηκαν ή κατέστησαν ακατοίκητα από τον σεισμό, και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, είπε, ενώ περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Ο Ερντογάν έχει αναγνωρίσει προβλήματα στην αρχική απάντηση στον σεισμό που σημειώθηκε στις αρχές της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.

«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας», με περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια να έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα.

Οι αρχές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η φάση διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στο καταφύγιο, το φαγητό και το σχολείο.