«Τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου και οι επικοινωνιακοί του βραχίονες πήραν τη σκυτάλη από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου και τον Παύλο Πολάκη, πρωταγωνιστώντας σε ψεκασμένες και επικίνδυνες διαρροές βουτηγμένες στη λάσπη. Την απάντηση θα δώσει αύριο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ εμφανιζόταν, το απόγευμα της Τρίτης, οργισμένοι από την κλιμάκωση μιας φημολογίας που, επί της ουσίας, φωτογράφιζε τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ως το πρόσωπο για το οποίο οι δικαστικές αρχές του Βελγίου θα ζητήσουν την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να διερευνηθούν «ύποπτες σχέσεις» που είχε με χώρα εκτός ΕΕ. Οι «διαρροές» έκαναν λόγο για την Κίνα ή τη Ρωσία.

Όταν, τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα «δημοσιεύματα» που ήθελαν ότι θα σκάσει βόμβα στις Βρυξέλλες που θα πυρπολήσει τη Χαριλάου Τρικούπη, στο ΠαΣοΚ επικράτησε η άποψη ότι δεν χρειαζόταν να μπουν σε μια συζήτηση η οποία θα τροφοδοτούσε «ανυπόστατα» σενάρια. «Ρωτήστε τη ΝΔ που τα διαδίδει» ήταν η απάντηση που δινόταν, σε όσους ρωτούσαν να μάθουν «τι ακριβώς συμβαίνει».

Όμως, η κλιμάκωση και η ένταση των σεναρίων απαίτησε «αλλαγή πλεύσης». Υπήρξε και ένα άλλο στοιχείο που άλλαζε εντελώς το σκηνικό. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πρόσεξαν ότι «λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να αναπαράγουν όλη αυτή την προπαγάνδα». Ήταν φανερό ότι οικοδομούνταν, μεθοδικά ένα αφήγημα που ξεκίνησε από τη ΝΔ αλλά βόλευε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα του «υπόπτου» δικαιολογούσε απόλυτα με το αφήγημα του «εκβιαζόμενου».

Τι θα πει ο Ν. Ανδρουλάκης

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ αναφέρουν ότι κανείς δεν ζήτησε την άρση της ασυλίας του. Ούτε ζήτησε προστασία ασυλίας. Αυτό που ζήτησε ο κ. Ανδρουλάκης και ανακοινώθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δικηγόροι του και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ήταν να αποφανθεί η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου για το αν επισύνδεση της ΕΥΠ ήταν σύμφωνη και συμβατή με το καθεστώς που διέπει την ασυλία των ευρωβουλευτών». Όπως υπογραμμίζεται, αυτή η αίτηση θα εξεταστεί τις προσεχείς ημέρες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Στη συνεδρίαση έχει ως θέμα, «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης». Η συνεδρίαση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Νίκου Ανδρουλάκη και όπως λέγεται «είναι μια αποστομωτική απάντηση» στα σενάρια που τους έφεραν να αδιαφορούν για την όλη υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να μιλήσει σε σκληρή γλώσσα. Όχι μόνο για το ζήτημα των υποκλοπών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να το συγκαλύψει. Αλλά και για τα σενάρια των τελευταίων ημερών. Όπως λέγεται, ο κ. Ανδρουλάκης θα θέσει, ευθέως, ζήτημα ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχει, προκειμένου να διοχετεύσει «fake news» τα οποία θα πλήξουν τους πολιτικούς της αντιπάλους. Την ίδια ακριβώς μέθοδο ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης θα εστιάζει, επίσης, σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιθέσεις που δέχονται οι Ανεξάρτητες Αρχές από την κυβέρνηση, όταν η στάση τους, δεν συμβαδίζει με τις πολιτικές της επιλογές.