Συγκλονίζει η μαρτυρία του επικεφαλής ΕΤΙΚ – ΕΚΑΒ, Σωκράτη Δούκα, για τις στιγμές που έζησε στη Τουρκία μετά το φονικό σεισμό αλλά και για το αγοράκι που του προσέφερε μπισκότα.

«Ξέρουμε πως όταν θα πάμε σε τέτοιες καταστάσεις όπως του σεισμού, είναι δεδομένο πως θα έχουμε άσχημες εικόνες. Στη μνήμη μου έμεινε αυτό το αγοράκι που πρόσφερε τα μπισκότα. Μέσα από τα μάτια αυτού του παιδιού είδα την ελπίδα» είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:

«Ένας Τούρκος διασώστης έβγαλε το μπουφάν του και μου το έδωσε για να ζεσταθώ. Την  τελευταία μέρα συνέβη αυτό, και η επιχείρηση είχε κρατήσει πάνω από 12 ώρες και τότε ένας τούρκος μου έδωσε το μπουφάν του ως δώρο ευγνωμοσύνης».

Ο Σωκράτης Δούκας ανέφερε πως η εικόνα της καταστροφής στην Τουρκία μετά το σεισμό μοιάζει να είναι ολοκληρωτική, σαν να το έχουν συνθλίψει.

Πώς καταφέραν να βγάλουμε ζωντανό ένα παιδί δίπλα από τον νεκρό αδελφό του

«Είχαμε προσπαθήσει και νωρίτερα αλλά δεν τα είχαμε καταφέρει. Το παιδάκι αυτό ήταν ζωντανό αλλά βρισκόταν δίπλα στο νεκρό αδελφό του και χρειαζόταν υγειονομική φροντίδα».

Ο Σωκράτης Δούκας μίλησε για τα μηνύματα υποστήριξης που έχει λάβει από τον τουρκικό λαό.

«Είναι εκπληκτικό πως οι Τούρκοι μας έστειλαν μηνύματα στα social, τα οποία έγραφαν ‘’είσαι αδελφός μας’’, ‘’τα σπίτια μας είναι ανοιχτά για εσάς’’. Ήταν μια αγκαλιά, ήταν πολύ ζεστή η προσέγγισή τους ειδικά όταν άκουγαν πως είμασταν Έλληνες. Από την αρχή, το περιβάλλον ήταν φιλικό».

Όσον αφορά τη διαδικασία της επιχείρησης, ο Σωκράτης Δούκας ανέφερε πως το έργο του ΕΚΑΒ είναι τριπλό.

«Όταν γινόταν μια επιχείρηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τους συγγενείς αλλά και τους άστεγους. Εμείς έπρεπε να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες και σε εκείνους. Η συνδρομή στη επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ, η φροντίδα των εγκλωβισμένων αλλά και των υπολοίπων. Εμείς κάποια στιγμή θα αποχωρήσουμε, το έργο του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ θα είναι πάντα διαχρονικό».

Αναφορικά με τον γιο του, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, ο Σωκράτης Δούκας δήλωσε πως τον συμβούλεψε πως πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει.

«Ο γιος μου είναι τελειόφοιτος ιατρικής και θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η συμβουλή μου είναι να κάνει αυτό που θέλει αρκεί να το αγαπάει».