Σε τραγική κατάσταση είναι οι σεισμόπληκτοι πολίτες στην Τουρκία με πολλούς να αναζητούν τους αγαπημένους τους στα συντρίμμια των σπιτιών τους.

Σεισμός: «Μια σημαντική παρουσία στην Τουρκία» – Έτσι σχολίασε την επίσκεψη Δένδια το Rai

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως μόλις ανακοινώθηκε ότι οι επιχειρήσεις εντοπισμού και απεγκλωβισμού τυχόν επιζώντων από τα συντρίμμια φτάνουν στο τέλος τους, με τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στη γείτονα, ανάμεσά τους και η ελληνική ΕΜΑΚ, να αποχωρούν, Τούρκοι πολίτες οι οποίοι ψάχνουν τους δικούς τους κάτω από τα χαλάσματα, απείλησαν τους διασώστες ακόμη και με όπλα να μην εγκαταλείψουν και να συνεχίσουν τις έρευνες.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές, εκτός από την ΕΜΑΚ, βρέθηκαν και εθελοντές και ιδιωτικές ομάδες διάσωσης, παρά την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας να απέχουν.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με 28 άτομα, βρέθηκε στο Αντιγιαμάν συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ωστόσο όταν έφτασε η ώρα να αποχωρήσουν, κατήγγειλαν αντιδράσεις των κατοίκων, που μέσα στην απελπισία τους, τους απείλησαν ακόμα και με όπλα για να μείνουν και να συνεχίσουν τις έρευνες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ελληνική αποστολή διάσωσης ήταν από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησε στην Τουρκία μετά την εκδήλωση των φονικών σεισμών.

Στην τελευταία τους αποστολή στην Αντιόχεια προσπαθούσαν επί ώρες να εντοπίσουν την 24χρονη αθλήτρια και το αγοράκι που θάφτηκαν στα ερείπια πολυκατοικίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αναχώρησαν από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130. Με την πολιτική πτήση αναχώρησε το προσωπικό της αποστολής ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός και τα οχήματα.

Διαψεύδει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μέλη της ομάδας μας απειλούνται στην Αντιγιαμάν από ενόπλους! ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!»