Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα ένα κύμα επιθέσεων σε υποδομές στις πόλεις Χάρκοβο και Ζαπορίζια, καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια πολυαναμενόμενη ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά. Δεκάδες πύραυλοι και drones με εκρηκτικά έχουν εκτοξευθει με στόχο πολλές ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αιχμής και οι τοπικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους πολίτες να βρουν καταφύγιο.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο, Oleh Synehubov, ανέφερε περίπου 10 εκρήξεις και είπε ότι το ρεύμα είχε διακοπεί σε ορισμένες περιοχές.

«Ο εχθρός έπληξε πόλεις και ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία», τόνισε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, οι οποίοι είδαν στήλες λευκού καπνού στον ουρανό, πιθανόν από τους ουκρανικούς πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί θύματα.

«Η Ρωσία πλήττει τις ουκρανικές πόλεις όλη τη νύκτα και το πρωί», έγραψε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ στο Twitter. «Αρκετά με τις κουβέντες και τον πολιτικό δισταγμό. Μόνο γρήγορες αποφάσεις: πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη», πρόσθεσε, σε άλλη μία ουκρανική έκκληση για στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα κύματα επιθέσεων σε εγκαταστάσεις ενέργειας της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας κατά καιρούς εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, θέρμανση ή νερό κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα.

Πύραυλοι πέρασαν πάνω από Μολδαβία

«Δύο ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας πριν εισέλθουν στην Ουκρανία την Παρασκευή», δήλωσε ο Βαλέρι Ζαλούζνι, γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Ρουμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως ένας ρωσικός πύραυλος από την Κριμαία πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, προτού πλήξει την Ουκρανία. Διευκρίνισε όμως, πως ο πύραυλος δεν εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο.

Εν συνεχεία, η Μολδαβία δήλωσε πως ανακάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη, σε διαμαρτυρία για το περιστατικό, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει: «Απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα τις τελευταίες μη φιλικές ενέργειες και δηλώσεις εναντίον της Μολδαβίας, που είναι απολύτως απαράδεκτες για τον λαό μας. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον μιας γειτονικής χώρας, που οδηγεί σε πολλές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές».

«Το υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες δομές της χώρας, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην περιοχή και καταδικάζει έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Μολδαβίας», δήλωσε και το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ομιλία του Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βγάλει κανονικά τον ετήσιο λόγο του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, στις 21 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσίας, ο Πούτιν θα έπρεπε κάθε χρόνο να διεξάγε τη συγκεκριμένη ομιλία – πέρσυ ωστόσο αυτό δε συνέβη, εγείροντας ερωτήματα και εικασίες.

Αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στον πόλεμο στην Ουκρανία.