Μετά από 18 μήνες πολιτικής αστάθειας, η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτσα δήλωσε την παραίτηση της Κυβέρνησης της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Πιστεύω στον μολδαβικό λαό. Πιστεύω στη Μολδαβία», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα από όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις».

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει υποφέρει από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την τεράστια εισροή προσφύγων από τη γειτονική της Ουκρανία.

Υφίσταται επίσης συχνές διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές ενώ αγωνίστηκε να διακόψει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Νωρίτερα σήμερα, ρωσικός πύραυλος διέσχισε τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν για την αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, κάτι που χαρακτηρίστηκε από το Κισινάου ως μέρος μιας εκστρατείας που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Η Γκαβριλίτσα ανέλαβε τη θέση τον Αύγουστο του 2021, αφού το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με στόχο να καθαρίσει τη διαφθορά.

Πέρυσι, δόθηκε στη Μολδαβία καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έναν διπλωματικό θρίαμβο για την Πρόεδρο Maia Sandu, η οποία εξελέγη το 2020.