Σωρεία επικρίσεων για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φονικού σεισμού που βιώνει η Τουρκία δέχεται ο Πρόεδρος της χώρας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Ενδεικτικά είναι τα λόγια του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος ανέφερε ότι «εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Που πήγαν τα χρήματα από τον φόρο σεισμού;

Επιπλέον, οργή έχει προκαλέσει η αδυναμία της κυβέρνησης να εξηγήσει πως έχουν δαπανηθεί τα ποσά από τον λεγόμενο «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και εκτιμώνται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη, καθώς η χώρα εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστη.

«Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε όλοι μας από το κρύο και την πείνα»

Η Μελέκ, 64 χρονών, από την Αντάκια, στα νότια της χώρας, μια πόλη που βρίσκεται μεταξύ αυτών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον σεισμό ανέφερε στο πρακτορείο Reuters [ως δεν έχει δει ομάδες διάσωσης από την Τρίτη. «Δεν έχουμε δει να μοιράζουν τρόφιμα εδώ, σε αντίθεση με παλαιότερες καταστροφές στη χώρα μας. Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε όλοι μας από το κρύο και την πείνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σελίμ Τεμούρτσι, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της AFAD (Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών) ήταν ανεπαρκείς λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της τεράστιας έκτασης της καταστροφής.

«Δεν είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης σε όλα τα κτίρια ταυτόχρονα, ενώ έφτασαν σε ορισμένες περιοχές μετά από 30 ώρες», είπε, προσθέτοντας ότι οι διασωθέντες παραμένουν χωρίς τροφή και νερό.

Ο Νασού Μαχρούκι, ιδρυτής μιας ομάδας έρευνας και διάσωσης που ανέλαβε δράση και στον σεισμό του 1999, δήλωσε ότι ο στρατός δεν απάντησε αρκετά γρήγορα διότι η κυβέρνηση Ερντογάν κατήργησε ένα πρωτόκολλο που του επέτρεπε να παρέμβει χωρίς να έχει λάβει κάποια σχετική εντολή.

«Όταν αυτό ακυρώθηκε, καταργήθηκαν τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση καταστροφών», δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters.

Ερντογάν: «Ήταν αδύνατον να προετοιμαστούμε για μια καταστροφή όπως αυτή»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε στους επικριτές του λέγοντας: «Είναι καιρός για ενότητα, αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ασχοληθώ με ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα. Ήταν αδύνατον να προετοιμαστούμε για μια καταστροφή όπως αυτή(Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών. Η κυβέρνηση μας θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών».

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, δέκα επαρχίες της τουρκικής επικράτειας που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Πρόβλημα στην ανεύρεση πόρων για τους σεισμόπληκτους

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και στην ανεύρεση πόρων για τους σεισμόπληκτους. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε βοήθημα 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων. «Θέλουμε να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», είπε.