Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ελληνική ενίσχυση

Και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχωρεί αυτή την ώρα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Επίσκεψη του Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τις βαριά χτυπημένες πόλεις, Καχραμανμαράς και Χατάι, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου.

Παρά την μεγάλη αποστολή διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχή της Τουρκίας, ορισμένοι επιζώντες επισήμαναν στο BBC ότι είναι οργισμένοι με την αργή απάντηση των αρχών με μαρτυρίες να μιλούν για καθυστέρηση περισσότερη των 24 ωρών.

Αβοήθητη η Συρία

Δρματικές ειναι οι συνθήκες στη Συρία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ, ο οποίος επιδεινώνει τις πληγές του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου.
Η Συρία είναι αποκλεισμένη από το εξωτερικό λόγω της πολιτικής κατάστασης. Βοήθεια έστειλαν μόνο τα Εμιράτα, το Ιράν και το Ιράκ.

Ο μητροπολίτης Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας Εφραίμ, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» από το Χαλέπι, έκανε λόγο για μια τραγική κατάσταση.

«Μέχρι τώρα δεν ξέρουμε τι γίνεται έξω από το Χαλέπι. Εδώ ο κόσμος είναι τρομαγμένος, οι καταστροφές πολλές».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, σωστικά συνεργεία δεν υπάρχουν στην περιοχή, με τους πολίτες να βγάζουν οι ίδιοι με τα χέρια τους, τους εγκλωβισμένους.