Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να σκάβουν στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, σε Τουρκία και Συρία, αναζητώντας επιζώντες από τον σεισμό, σε μία μάχη με το χρόνο αλλά και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, μετά τις δυο σεισμικές δονήσεις, 7,8 και 7,5 ρίχτερ, που έγιναν αισθητές μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, με 3.381 επιβεβαιωμένους νεκρούς στην Τουρκία, και άλλοι 1.600 και πλέον στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίζουν να αυξάνονται όσο περνά ο χρόνος.

Σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της AFAD, 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Δυσοίωνη Εκτίμηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως φοβάται ότι οι απολογισμοί των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιοι από τους αρχικούς, κάνοντας λόγο μέχρι και για οκταπλάσιο αριθμό.

Αναφέρει επιπλέον, πως μέχρι και 23.000.000 άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από τις συνέπειες του σεισμού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 μέχρι στιγμής.

«Οι χάρτες επισκόπησης γεγονότων δείχνουν ότι δυνητικά 23 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένων περίπου πέντε εκατομμυρίων ευάλωτων πληθυσμών», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Άντελχαιντ Μαρσάνγκ, αφού μη στρατιωτικές υποδομές και ενδεχομένως υποδομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές σε όλη την πληγείσα περιοχή.

Με ανακοίνωσή της η UNICEF αναφέρει πως χιλιάδες παιδιά φαίνεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλά αγνοούνται και άλλα επιβίωσαν, έχοντας χάσει όμως τους γονείς τους.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Κακοκαιρία

Εκτός από τις καταστροφές από τον σεισμό, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σημείωσε ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν επίσης «εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες».
«Προσπαθούμε να φτάσουμε στην περιοχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο Οκτάι στα μέσα ενημέρωσης.

Οι τηλεοπτικές εικόνες των επιχειρήσεων διάσωσης στη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Ντιγιάρμπακιρ έδειξαν δεκάδες διασώστες και εθελοντές να ψάχνουν μέσα στα ερείπια με τα χειμωνιάτικα μπουφάν και τα καλύματα στο πρόσωπο, με χιόνι στο έδαφος καθώς αναζητούσαν απεγνωσμένα επιζώντες.
Πολλές περιοχές πλήττονται από βαριά καταιγίδα.
Στο Γκαζιαντέπ, επίκεντρο του πρώτου σεισμού, η θερμοκρασία το βράδυ άγγιζε τους -7 βαθμούς Κελσίου, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες για τους διασώστες αλλά και για τους αμέτρητους αστέγους που έχασαν τα σπίτια τους στο σεισμό.

Καταστροφή Αεροδρομίων

Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα αεροδρόμια σε Γκαζιαντέπ, Χατάι, Αντάνα και Καχραμανμάρας, τα οποία παραμένουν κλειστά από χθες το πρωί επειδή, σε ορισμένα από τα αεροδρόμια, οι διάδρομοι προσγείωσης έχουν καταστραφεί, ενώ και οι αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται στην ίδια θέση, ειδικά μεταξύ Χατάι και Γκαζιαντέπ. Αυτό δημιουργεί επίσης προκλήσεις για την άφιξη των σωστικών συνεργείων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διεθνής Βοήθεια

Παρά τις δυσκολίες, σήμερα αναμένεται να καταφθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ.

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας ελληνική αποστολή η οποία αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα επικεντρωθεί στην δυσπρόσιτη και καλυμμένη από το χιόνι, πόλη Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του δεύτερου σεισμού, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Δυο αμερικανικά κλιμάκια ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που δεσμεύτηκε να αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης, ενώ, σύμφωνα με τη Μόσχα, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στη περιοχή ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου του Μπασάρ Αλ Άσαντ.