Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL ο Μάρκο Μπόνχοφ, καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ (GFZ), επισημαίνει ότι οι ειδικοί ανέμεναν, εδώ και πολλά χρόνια, αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου εντοπίζεται το ρήγμα της Ανατολίας. «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιo. Περιμέναμε μία σειρά μεγάλων σεισμών και ένας από αυτούς έγινε τώρα», δηλώνει ο Γερμανός σεισμολόγος, αναφερόμενος στην πρώτη ισχυρή δόνηση, 7,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο καθηγητής Μπόνχοφ εξηγεί πιο αναλυτικά ότι σε τουρκικό έδαφος βρίσκεται η πλάκα της Ανατολίας, μία σφηνοειδής τεκτονική πλάκα που συμπιέζεται συνεχώς προς τα δυτικά, καθώς η μεγαλύτερη ευρασιατική πλάκα στον Βορρά συναντάται με την επίσης μεγαλύτερη αραβική πλάκα στον Νότο. Από την πρόσκρουση οι πλάκες μετατοπίζονται έως και ένα εκατοστό κάθε χρόνο. «Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μία σεισμική δόνηση», αναφέρει ο Γερμανός ερευνητής στο Spiegel Online. «Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δύο πλάκες μετακινούνται ολόκληρα μέτρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτονωθούν εντάσεις που είχαν συσσωρευθεί επί αιώνες ολόκληρους, αλλά οι επιπτώσεις είναι δραματικές στην επιφάνεια της γης».

Προστασία η αντισεισμική κατασκευή

Αναζήτηση επιζώντων στο Ντιγιαρμπακίρ

Αναζήτηση επιζώντων στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 το Ινστιτούτο GFZ έχει εγκαταστήσει σεισμογράφους στην Τουρκία και μελετά συστηματικά τη σεισμική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Υψηλός κίνδυνος καταγράφεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ολόκληρη τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα). Μιλώντας παλαιότερα στην DW ο καθηγητής Μπόνχοφ είχε επισημάνει ότι «η καλύτερη προστασία απέναντι στον σεισμό είναι η αντισεισμική κατασκευή, η οποία δυστυχώς είναι αρκετά ακριβή». Σημασία έχει όμως και το έδαφος, στο οποίο ανεγείρεται το κτίριο. «Όσο πιο γερό είναι το έδαφος, τόσο το καλύτερο», αναφέρει ο Γερμανός σεισμολόγος. «Την καλύτερη προστασία προσφέρει ο γρανίτης, τη χειρότερη τα αποξηραμένα ιζήματα, η άμμος και ο πηλός».

Άμεση αποστολή βοήθειας από τη Γερμανία

Κατάρρευση στο Ντιγιαρμπακίρ

Ολόκληρα κτίρια έχουν καταρρεύσει στο Ντιγιαρμπακίρ

Η Γερμανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν οδύνη για τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και εξήγγειλαν άμεση αποστολή βοήθειας. «Ο απολογισμός των θυμάτων και η έκταση της καταστροφής με συγκλονίζουν» δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο διαβεβαιώνει ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια». Σε μήνυμά της μέσω Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επισημαίνει ότι «μαζί με τους εταίρους μας, θα αρχίσουμε αμέσως την αποστολή βοήθειας».

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για να αποσταλούν αντίσκηνα, κουβέρτες και ηλεκτρογεννήτριες από τη Γερμανία. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τους σεισμοπαθείς, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρές χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες έως -10 βαθμών Κελσίου το βράδυ της Δευτέρας. «Πενθούμε για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειές τους» αναφέρει σε μήνυμά του στα τουρκικά ο (τουρκικής καταγωγής) υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων Τσεμ Έτζντεμιρ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DW, DPA, Der Spiegel)