Κλείνουν σιγά-σιγά οι εκκρεμότητες με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η ανανέωση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρά τις προσπάθειες διαφόρων νυν βουλευτών και παραγόντων να θέσουν εμπόδια σε αρκετούς νομούς, οι λίστες της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων ενδέχεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες- θα είναι αρκετά ανανεωμένες και σύμφωνα με ανώτερα κομματικά στελέχη, θα ενισχύουν το μήνυμα της αμφίπλευρης διεύρυνσης.

Βέβαια το στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι κατά πόσο αυτά τα πρόσωπα, άφθαρτα τα περισσότερα, με παρουσία στις τοπικές κοινωνίες και άλλα προερχόμενα από το χώρο του ΠαΣοΚ με καθαρή διαδρομή, θα μπορέσουν να εκλεγούν ώστε να ανανεωθεί και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Το… άνοιγμα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρκετές επαφές το τελευταίο διάστημα με πρόσωπα από διάφορους χώρους, όπως των πανεπιστημίων, τον καλλιτεχνικό, κ.α., επιχειρώντας να αποσπάσει θετικό σήμα για την συμμετοχή αρκετών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Επίσης, θέλει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος να είναι ενισχυμένο και πιο δυναμικό σε σχέση με το παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, προχωρά και σε επαφές με διάφορα πρόσωπα για μελλοντική αξιοποίηση σε κυβερνητικά πόστα, εάν βέβαια ο ελληνικός λαός του δώσει εντολή διακυβέρνησης. Ο ίδιος όμως είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πάρα πολλές γυναίκες, νέα πρόσωπα και άφθαρτα που δεν θα έχουν και οργανική σχέση με το κόμμα. Ήδη, το think tank που έχει συγκροτήσει αποτελεί τη…«μαγιά», ενώ υπάρχουν και πολλά πρόσωπα που κινούνται σε διάφορους άλλους κύκλους.

Τα ονόματα

Ενδεικτικά, στην Α΄ Αθήνας θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ο Νίκος Φίλης, ο Δ. Τζανακόπουλος και ο Νίκος Βούτσης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου και επικεφαλής της Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νάσος Ηλιόπουλος. Δεν θα συμμετάσχει η Ρ. Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, λόγω του ασυμβίβαστου με τη θέση της γραμματέως η πρώτη και του αναπληρωτή γραμματέα ο δεύτερος.

Από το Επικρατείας μετακινούνται η Έφη Αχτσιόγλου και θα είναι υποψήφια στο Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, όπως και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Εδώ, ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς έχει εκφράσει την επιθυμία στον Αλ. Τσίπρα να τοποθετηθεί στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Ο Πάνος Σκουρλέτης, από το επικρατείας μετακινείται στο βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών.

Η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη θα είναι και πάλι υποψήφια στην διεδρική πλέον Αρτα, όπου ο Αλ. Τσίπρας λόγω και καταγωγής, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πρωτιά, κάτι που επιζητά όμως έντονα και ο κ. Μητσοτάκης για συμβολικούς λόγους. ‘

Στο ψηφοδέλτιο της Κεφαλονιάς υποψήφιος θα είναι ο βαθύς γνώστης των νομικών θεμάτων της ενέργειας και όχι μόνο, ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ενώ το σταυρό θα διεκδικήσει, και δεν θα είναι τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όπως αρχικά συζητούνταν, ο καθηγητής στην Σορβόνη Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Μια δυνατή υποψηφιότητα αναμένεται να είναι του δικηγόρου–εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, στην Αττική. Ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης θα είναι υποψήφιος στο νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Μερικά από τα νέα πρόσωπα είναι ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου Τάνια Καραγιάννη. Στην Α’ Πειραιά ο Θοδωρής Δρίτσας θα είναι τελευταία φορά υποψήφιος και στο συνδυασμό θα συμμετάσχει και ο καθηγητης του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας. Στη Β’ Πειραιά υπάρχουν οι νυν βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφωνας Αλεξιάδης και ένα από τα νέα πρόσωπα είναι η Κατερίνα Λογοθέτη, κόρη του πρώην δημάρχου Πειραιά, Στέλιου Λογοθέτη.

Στη Δυτική Αττική σταθερή αξία για το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι ο Γιώργος Τσίπρας. Στην Ανατολική Αττική ένα από τα νέα πρόσωπα θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος δίπλα στους νυν βουλευτές, Χρήστο Σπίρτζη, Νάσο Αθανασίου και Πάνο Σκουρολιάκο.

Η Πόπη και ο Αποστολάκης

Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου εκτός απρόοπτου θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως φαίνεται πως θα είναι και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Δημήτρης Αποστολάκης. Στην ίδια λίστα συζητάνε το όνομα της γνωστής ερμηνεύτριας Τάνιας Τσανακλίδου, αν και τίποτα ακόμα δεν είναι οριστικό, αλλά και της συζύγου του πρόωρα θανόντος Ολυμπιονίκη μας Αλέξανδρου Νικολαϊδη, την κόρη του οποίου αγκάλιασε ένθερμα χθες στην ανοικτή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας.