Μουρμούρα υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο με εξαίρεση τη νομοθετική ρύθμιση για τους καταδικασμένους νεοναζί και χρυσαυγίτες.

Προβληματισμός για την απόφαση

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης από το Ζάππειο δεν ελήφθη σε κάποιο θεσμοθετημένο κομματικό όργανο. Ως εκ τούτου, διατυπώνεται μεταξύ αρκετών στελεχών, ανεξάρτητα εάν δημόσια υπάρχει επικρότηση της προεδρικής απόφασης, προβληματισμός για το εάν ήταν μια ορθή απόφαση. Και αυτό διότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δίνει το «παρών» στις ψηφοφορίες έως την ημέρα των εκλογών, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόμμα και τη δημόσια εικόνα του.

Διαβάστε επίσης:

Ραντεβού στα μεταβερσάδικα – του Αλέξη Σταμάτη

Ο κύκλος των συνωμοσιολόγων της Κουμουνδούρου – Του Γιώργου Παπαχρήστου

Εκβιασμοί και πλάνες – Του Λευτέρη Κουσούλη

Ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του να διαβεί μέχρι τις εκλογές δύσβατο δρόμο και η εκλογική εξίσωση είναι δύσκολη και πολυπαραγοντική, όσο αισιοδοξία και να εκπέμπει. Η κίνησή του να ανακοινώσει την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις ψηφοφορίες της Βουλής, με το επιχείρημα περί μη περαιτέρω νομιμοποίησης της κυβέρνησης, είναι υψηλού ρίσκου και μένει να φανεί κατά πόσο θα του αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Γι’ αυτό και η μουρμούρα είναι κυρίαρχη και διατυπώνονται τα ερωτήματα – πάρα πολλά από πασοκογενείς και από την αριστερή τάση της «Ομπρέλας» – εάν θα τον ωφελήσει και κατά πόσο θα αντιστραφεί η εικόνα που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή υπάρχει και ευρύτερη συζήτηση γιατί είναι κολλημένος δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρά τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης σε κρίσιμα πεδία της πολιτικής της. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι αν και το κυβερνών κόμμα έχει αρνητικά πρόσημα σε διάφορα πεδία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν καταγράφει θετικό πρόσημο, καθώς υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες για πτυχές και της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα ανατρέψει την κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό ουσιαστικά είπε και την περασμένη Τετάρτη από το κλειστό γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» του Περιστερίου, σημείο εκκίνησης της προεκλογικής του εκστρατείας. Εκεί ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα και άρα θα είναι ο νικητής των εκλογών, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ρεύμα αλλαγής και ανατροπής δεν καταγράφεται, πάντα με βάση τις δημοσιευμένες μετρήσεις, και αυτό το κλίμα προκαλεί μεγάλες εσωτερικές συζητήσεις.

Η στάση έναντι του Ανδρουλάκη

Ακόμα και η στάση έναντι του ΠαΣοΚ προκαλεί αρνητισμό και δεν είναι λίγα τα στελέχη που επισημαίνουν ότι είναι λανθασμένη η στάση έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη. Και αυτό διότι θεωρούν ότι ο τρόπος που τοποθετείται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αναφορές περί «εκβιαζόμενου Ν. Ανδρουλάκη» ενοχλεί και επί της ουσίας κόβει γέφυρες διά παν ενδεχόμενο την επομένη των εκλογών, κυρίως λόγω της απλής αναλογικής και των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εάν το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Ακόμα και η κίνηση της ηγετικής ομάδας να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, παρά την έγκριση και κορυφαίων στελεχών ακόμα και από την αριστερή τάση, δεν βοήθησε ιδιαίτερα, όπως λέγεται, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς δεν επέδρασε θετικά στην ενδυνάμωση της εικόνας του κόμματος.

Εδώ και αρκετό καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έβαλε σε διάταξη εκλογών το κόμμα και τους συνεργάτες του. Εχει ζητήσει ολοκληρωμένες προτάσεις για καμπάνιες πριν από την προκήρυξη των εκλογών και κατά την προεκλογική περίοδο. Μόνο που ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ένα προγραμματικό κείμενο και προτάσεις συγκεκριμένες για την επόμενη μέρα. Αυτή η καθυστέρηση δεν βοηθάει την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, δηλαδή να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι μπορεί να κυβερνήσει.

Βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας είπε στο Περιστέρι αλλά και στην Πάτρα προχθές (ακολουθεί η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης) «έχουμε σχέδιο, θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη». Η αγωνία είναι μεγάλη για το εάν θα καταφέρει να πείσει περί της αξιοπιστίας του, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να απαντάει στο κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα για τη σύγκριση των δύο θητειών, του ίδιου ως πρωθυπουργού την περίοδο 2015-2019 και του κ. Μητσοτάκη.

Η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης

Η επιχείρηση αξιοπιστία όμως προσκρούει και στη στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της μετωπικής σύγκρουσης με τη ΝΔ που θυμίζει την περίοδο 2012-2015 και απωθεί τους κεντρογενείς ψηφοφόρους στους οποίους προσπαθεί να απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας. Οι τελευταίες εμφανίσεις ορισμένων βουλευτών που υψώνουν τους τόνους δεν βοηθούν να θετικοποιηθεί η εικόνα του κόμματος. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μπορεί να έχει υποστεί ρωγμές, αλλά πρέπει το ίδιο το κόμμα να κάνει πολύ περισσότερα για να γκρεμιστεί.

Δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις των προεδρικών

Μουρμούρα υπάρχει και για την προσπάθεια των προεδρικών να προωθήσουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, καθώς ο στόχος είναι να μπορέσει να εξασφαλιστεί η εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων υποψηφίων, επιρροής της προεδρικής ομάδας. Και αυτό με γνώμονα την επομένη των εκλογών να υπάρχει μια πιο συμπαγής και πιο προεδρική Κοινοβουλευτική Ομάδα ώστε ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει και χωρίς ιδιαίτερες ιδεολογικές ενστάσεις στον ευρύτερο σχεδιασμό του για τον ανασχεδιασμό του κόμματος.

Η καθυστέρηση για τα ψηφοδέλτια

Μεγάλη γκρίνια υπάρχει και για την καθυστέρηση και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή αφού συζητηθούν και τυπικά στην Πολιτική Γραμματεία, κάτι που αναμένεται να γίνει ως τα μέσα του μήνα.