Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων, που κατά διαστήματα θα είναι έντονες.

Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Meteo.gr, τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας  προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Βόρεια και στην Ανατολική Αττική, καθώς επίσης στην Εύβοια, οι οποίες αναμένεται να είναι έντονες.

Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης οι χιονοπτώσεις, που θα είναι τοπικά έντονες, θα επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι «η ακριβής πρόγνωση για το χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των ισχυρών χιονοπτώσεων δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτείται συνεχής μελέτη των τελευταίων προγνωστικών δεδομένων».

Εν αναμονή του τρίτου κύματος

«Τις επόμενες ώρες αναμένεται ένα τρίτο και τελευταίο κύμα της κακοκαιρίας το οποίο θα πλήξει την Αττική. Οι χιονοπτώσεις από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ θα είναι κατά διαστήματα πυκνές, θα σημειώνονται σε χαμηλά υψόμετρα όμως θα είναι μικρότερης έντασης και έκτασης από το δεύτερο κύμα που εκδηλώθηκε το πρωί», αμαφέρει στο Mega η Χριστίνα Ρήγου.

Το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας θα πλήξει κυρίως τη βόρεια και ανατολική Αττική. Σε περιοχές όπως η Μαλακάσα, το Καπανδρίτι, ο Άγιος Στέφανος και το Κρυονέρι, το φαινόμενο της χιονόπτωσης μέχρι το βράδυ θα ενταθεί.

«Τμήματα και της ανατολικής Αττικής θα δέχονται από αργά το βράδυ χιονοπτώσεις. Σε περιοχές όπως η Παιανία, η Παλλήνη, τα Σπάτα, τα Γλυκά Νερά θα χτυπήσει αυτό το τρίτο κύμα».

Οι θερμοκρασίες όσο νυχτώνει στην Αττική θα είναι πολικές.

«Χρειάζεται να δείξουμε μεγάλη προσοχή στον παγετό τις επόμενες ώρες καθώς το κρύο θα παραμείνει και ο παγετός θα είναι ισχυρός. Οι θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -2 έως 2 στα βόρεια του νομού και από 0 έως 5 στο κέντρο της Αθήνας».

Στο επίκεντρο των ισχυρών καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται η Εύβοια και η Βοιωτία.

«Φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Εύβοια και τη Βοιωτία. Θα είναι κατά διαστήματα πυκνές ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά θα έχουν την τάση την Τρίτη και την Τετάρτη να εξασθενούν».

Η κακοκαιρία δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την Κρήτη, με το χιόνι μέσα στα χωριά του Λασιθίου να έχει φτάσει τους 20 πόντους.

«Μεγάλες ποσότητες χιονιού άφησε το πέρασμα της κακοκαιρίας ακόμα και στην Κρήτη, φαινόμενα που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες».

Κλειστά σχολεία στη Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική την Τρίτη

Τα σχολεία στη Bόρεια και Bορειοανατολική Αττική θα παραμείνουν κλειστά.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ, τα αιτήματα των δημάρχων και με τη συμμετοχή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Παιδείας Χ. Αλεξανδράτου προέβη στην απόφαση τα σχολεία περιοχών που αναμένεται να πληγούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των περιοχών. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Συγκεκριμένα τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν έπειτα και από εισήγηση των Δημάρχων:

Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, πλην των Δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας -Βάρης- Βουλιαγμένης όπου θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο μετά από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στην ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ θα είναι κλειστά πλην του Δήμου Μεγαρέων όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ θα παραμείνουν σε όλους τους δήμους κλειστά (Συγκεκριμένα στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης -Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλήσσιων, Πεύκης -Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).

Στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.

Στην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος. Από το δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:

1) Δημοτικά 3ο/6ο/12ο/23ο.-
2) Γυμνάσια 1ο/2ο/4ο καθώς και το Ειδικό.
3) Λύκεια 1ο/2ο/3ο και το ΕΠΑΛ.

Στο δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από τα παρακάτω:

1. Δημοτικά 9ο/ 10ο/ 5ο /12ο
2. Νηπιαγωγείο 3ο/7ο /8ο / 18ο / 19ο /21ο
3. Γυμνάσιο 4ο / 5ο

Στο ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ θα λειτουργήσουν όλα κανονικά εκτός

Α) Στο δήμο Χαϊδαρίου που θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:

1. Όλα στην περιοχή του Δάσους
2. Όλα στην περιοχή του Δαφνιού
3. 1Ο Λύκειο
4. 1ο Γυμνάσιο

Β) Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:

1. Νηπιαγωγείο 1Ο /2Ο / 6Ο / 7Ο /12Ο /15Ο /16Ο/ 17Ο /17Ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
2. Δημοτικό 1Ο / 4Ο /7Ο /8Ο /9Ο
3. Γυμνάσιο 4Ο / 6Ο
4. Γενικό λύκειο 3Ο

Στο ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ και στα ΝΗΣΙΑ θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν σχολεία συμφωνήθηκε να παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές.

Live η πορεία της κακοκαιρίας: