Από τις πλέον τραγικές μορφές στην απώλεια των δύο αδικοχαμένων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν οι γυναίκες τους , Ζωή και Μαρία, που ενώθηκαν μέσω της μοίρας ίσως με τον πιο βάναυσο τρόπο. Στάθηκαν και οι δύο όρθιες κρατώντας τις φωτογραφίες των συντρόφων τους, δίπλα στους πιλότους. Κάποια στιγμή ακούστηκαν και αυτές να λένε «αθάνατος» και «ψηλά», δείχνοντας τον ουρανό. Για μια στιγμή ενώθηκαν. Ήταν η στιγμή που το μοιραίο Φάντομ συνετρίβη στη θάλασσα ανοικτά της Ανδραβίδας. Και οι δυο τους έχασαν τους συντρόφους τους, το στήριγμά τους, μαζί και όλα τα όνειρα που έκαναν μαζί τους.

Η μία, σύντροφος του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα και η άλλη, αρραβωνιαστικιά του 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη κυβερνήτη του διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους.

Ο πιλότος από το Νευροκόπι και η λογοθεραπεύτρια γνωρίστηκαν πριν από περίπου 7 χρόνια στην Πάτρα, όταν λίγο διάστημα μετά την Σχολή Ικάρων εκείνος τοποθετήθηκε στην 338η Μοίρα, της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα. Η σύντροφος του Στάθη Τσιτλακίδη έφτασε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Νευροκοπίου κάποια στιγμή δεν άντεξε κατέρρευσε, μπροστά στον τάφο. Ήταν η ώρα που το άγημα απέδιδε τιμές στον αρραβωνιαστικό της. «Για τον ήρωά μου, καλό ταξίδι… Η Μαρία σου». Αυτά ήταν τα λόγια που γράφτηκαν στο στεφάνι με το οποίο θέλησε η νεαρή γυναίκα να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της.

***
«Μαύρες οι ψυχές μας, βαρύ το πένθος

Στη γη της γενέτειράς του, στο ορεινό χωριό Γρανίτη, στο Νευροκόπι της Δράμας, αναπαύεται από χθες το μεσημέρι και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom F4 σμηναγός (Ι) Στάθης Τσιτλακίδης, που έχασε τη ζωή του μαζί με τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συντριβή του αεροσκάφους τους, ανοιχτά της Ανδραβίδας. Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως και η κηδεία του άτυχου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και αντιπροσωπεία των κομμάτων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αποχαιρέτησε τους δύο άνδρες με ανάρτησή του στο Twitter τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Μαύρες οι ψυχές μας, βαρύ το πένθος, το Έθνος σας ευγνωμονεί».

***
Το στοίχημα με το μόρφωμα Κασιδιάρη, είναι στοίχημα Δημοκρατίας

Κρίσιμο «στοίχημα» για τις πολιτικές δυνάμεις όσον αφορά το αναγκαίο κοινό πεδίο συνεννόησης, αποτελεί η ψήφιση της ρύθμισης που αποτρέπει το μόρφωμα Κασιδιάρη αλλά και την Χρυσή Αυγή από το να συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές. Για αυτό και η κυβέρνηση αναζητεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ώστε το «μήνυμα» που θα στείλει το Κοινοβούλιο να είναι όσο το δυνατόν πιο ηχηρό. Αλλά πώς αντέδρασε ο Κασιδιάρης;

***
Ετοίμαζε από τη φυλακή νέο κόμμα

Φαίνεται όμως πως δεν είχε καταλάβει τίποτα και ήταν έτοιμος να ιδρύσει ένα νέο… κόμμα. Μαθαίνω μάλιστα ότι του πρότειναν και νέα ονομασία του κόμματος. Θα το έλεγε «Έλληνες- Κίνημα» και νόμιζε ότι έτσι θα ξεγελάσει τη Βουλή και τον Άρειο Πάγο. Όχι, αυτή τη φορά δεν θα εμφανιζόταν αυτός ως αρχηγός του νέου αυτού κόμματος (για να μην το «κόψει» ο Άρειος Πάγος), αλλά θα ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Όλα αυτά όμως τα λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς καν να περιμένει να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης. Ουδείς γνωρίζει τι θα κάνει τώρα, συζητεί τις εξελίξεις από τη φυλακή Δομοκού με δικηγόρους συμβούλους του. Εκείνο που έμαθα είναι ότι άρχισε και η γκρίνια από ορισμένους και ορισμένες που τους είχε χρήσει… υποψήφιους, που νοίκιασαν γραφεία, έκοψαν πίτες, πήγαν σε εκδηλώσεις και τώρα μένουν χωρίς «κόμμα».

***
Ζητούμενο η ευρυτάτη σύγκλιση

Ζητούμενο, ωστόσο για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι η ευρύτατη σύγκλιση με τα άλλα κόμματα ώστε να μην υπάρχουν «αστερίσκοι» και «υποσημειώσεις» ως προς τον κεντρικό στόχο που υπηρετεί αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, όποια και να είναι η στάση των άλλων κομμάτων, εννοείται πως η ΝΔ θα προχωρήσει κανονικά στην ψήφιση της τροπολογίας. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη εμφανίσει δική του πρόταση ζητώντας να υπάρχει ρητή αναφορά σε νεοναζιστικά μορφώματα. Πάντως θα συμμετέχει στην ψηφοφορία την οποία είχε εξ αρχής εξαιρέσει ο Αλέξης Τσίπρας από τις υπόλοιπες ψηφοφορίες νομοσχεδίων όπου το κόμμα του έχει κηρύξει «λευκή απεργία”. Μένει να φανεί, λοιπόν, αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα αφήσει περιθώριο εξεύρεσης κοινού τόπου για το μείζον αυτό ζήτημα ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις

***
Στις 10 Μαρτίου διαλύεται η Βουλή (λένε οι βουλευτές)

Μετά την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ (και απορρίφθηκε) κατά την οποία η Βουλή είχε «ξαναζωντανέψει», δηλαδή είχε γεμίσει από βουλευτές, τώρα άδειασε. Στο πάρκινγκ όπου δυσκολευόσουν να βρεις θέση σήμερα υπάρχουν άπειρες θέσεις και το καφενείο σχεδόν άδειο. Έγινε ακόμα ποιο άδειο από την απόφαση του κ. Τσίπρα να απέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες. Και όμως κάποια πηγαδάκια «γαλάζιων» βουλευτών σχηματίστηκαν δειλά- δειλά, με θέμα, (τι άλλο;) πότε ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές. Σας μεταφέρω λοιπόν τι έλεγαν μήπως και βγάλατε συμπεράσματα…

Οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές επιμένουν ότι οι εκλογές (δηλαδή η πρώτη κάλπη) θα γίνουν είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου με πιθανότερη ημερομηνία την 9η Απρίλιου. Για αυτή την ημερομηνία προετοιμάζονται για τις 9 Απριλίου κάνουν τον προγραμματισμό τους. Σε εκείνο που συμφωνούν είναι ότι εκεί γύρω στις 10 Μαρτίου θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές. Η αγωνία τους είναι σε ποια σειρά θα εκλεγούν ,αφού οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Και αυτό θα έχει μια σημασία.

***
Όταν ο Μπους έρχεται στο Φάληρο

Καθόλου εύκολη υπόθεση είναι η προσνήωση (με γάντζο) και η απονήωση (με καταπέλτη) από ένα αεροπλανοφόρο. Να σκεφτείτε κάθε 100 απο-προσνηώσεις που κάνει ένας πιλότος οι συνάδελφοί του και οι προϊστάμενοί του κάνουν μια γιορτή. Άλλωστε αυτοί που χειρίζονται τα μαχητικά αεροσκάφη είναι νέα παιδιά (ανάμεσά τους και πολλοί Ελληνοαμερικανοί) που οι ΗΠΑ τους εμπιστεύθηκε ένα τόσο ακριβό αεροπλάνο.

Σον Φαληρικό Όρμο βρίσκεται το θηριώδες πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού «George H.W. Bush», το οποίο θα είναι αγκυροβολημένο στο σημείο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου. Διαθέτει τρομακτική δύναμη πυρός με τους πυραύλους Τόμαχωκ.. Έχει μήκος σχεδόν 333 μέτρα και εκτόπισμα 100.000 τόνων. Πρόκειται για μια «πλωτή πολιτεία», καθώς το πλήρωμά του είναι 3.500 άτομα και επιπλέον 2.500 άτομα για την υποστήριξη των αεροσκαφών που μεταφέρει, καθώς έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 85 μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενων ραντάρ καθώς και ελικοπτέρων.

***
Το απόρρητο κρηπίδωμα Κ-14

Κάτι άκουσα ότι ετοιμάζεται και το λεγόμενο «απόρρητο κρηπίδωμα Κ-14 στη Σούδα, το οποίο είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δέχεται πυρηνοκίνητα σκάφη (αεροπλανοφόρα και υποβρύχια). Κατά πάσα πιθανότητα σε λίγες ημέρες θα ξαναβρεθεί στη Σούδα.

***
Πρωθυπουργός και Α/ΓΕΕΘΑ για τα 70 χρόνια ΝΑΤΟ

Ο Πρωθυπουργός και ο Α/ΓΕΕΘΑ θα βρεθούν την Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής για να μιλήσουν στην επετειακή εκδήλωση με θέμα «70 χρόνια της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ – Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία», που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων. Θα μιλήσουν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ κ. Σπήλιος Λιβανός και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Joëlle Garriaud-Maylam.