Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, εμφανίστηκε «βέβαιος» ότι ο προκάτοχός του Ζαΐρ Μπολσονάρου βρισκόταν πίσω από την επίθεση στις έδρες της εθνικής αντιπροσωπείας, του κορυφαίου δικαστικού θεσμού και της προεδρίας την 8η Ιανουαρίου και ότι απώτερος σκοπός του ήταν ένα «πραξικόπημα».

«Σήμερα, το λέω συνειδητά, δυνατά και καθαρά: αυτός ο πολίτης (σ.σ. ο Μπολσονάρου) προετοίμασε πραξικόπημα», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «Είμαι σίγουρος ότι συμμετείχε ενεργά σε όλο αυτό».

Στις 8 Ιανουαρίου, χιλιάδες «Μπολσοναριστές», όπως αποκαλούνται οι οπαδοί του Μπολσονάρου, εξοργισμένοι μετά τη νίκη του κεντροαριστερού Λούλα επί του ακροδεξιού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εισέβαλαν βίαια στο προεδρικό μέγαρο, στην έδρα του Κογκρέσου και σε αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκαλώντας βανδαλισμούς και καταστροφές.

Βραζιλιάνος δικαστικός αποφάσισε να συμπεριληφθεί ο πρώην αρχηγός του κράτους στην έρευνα που διεξάγεται για να εξακριβωθεί ποιός οργάνωσε και ποιός βρισκόταν πίσω από τις καταστροφές στη πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Στο μεταξύ, ο Μπολσονάρου, που διερευνάται και για πιθανές υπεξαιρέσεις κατα τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, έχει εγκαταλείψει τη Βραζιλία και βρίσκεται στη Φλόριντα από τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, έχει υποβάλλει αίτηση να παραταθεί η βίζα του για έξι μήνες ώστε να παραμείνει στις ΗΠΑ, ενώ έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως είχε οποιαδήποτε σχέση με τα επεισόδια της 8ης Ιανουαρίου.

Ο 77χρονος Λούλα κέρισε οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, λαμβάνοντας το 50,1% των έγκυρων ψήφων, έναντι 49,1% του απερχόμενου προέδρου.