Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» θα δείξει τα δόντια της μέχρι και στον νομό Αττικής, που σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα πέσει το πρώτο χιόνι για εφέτος και στο κέντρο της Αθήνας.

«Φαίνεται ότι θα δούμε χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά οι εντονότερες χιονοπτώσεις θα είναι περιμετρικά, δηλαδή Αγ. Παρασκευή, Παλλήνη, Παιανία, βόρεια Προάστια, Μαρούσι, Πεντέλη, Διόνυσο», λέει η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου.

«Οι χιονοπτώσεις που αφορούν την Αττική είναι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, σχεδόν πεδινές. Οι έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται από τον Άγιο Στέφανο και βορειότερα. Δροσιά, Μαλακάσα. Κρυονέρι. Πυκνές θα είναι από την Κυριακή το μεσημέρι και μετά».

«Δεν πέφτει καρφίτσα στα χιονοδρομικά»

Στα χιονοδρομικά της χώρας πάντως την τελευταία εβδομάδα δεν πέφτει καρφίτσα. «Έχουν ξεκινήσει την λειτουργία από τις 23 Ιανουαρίου. Το χιόνι άργησε αλλά ήρθε, έχουν καλή ποσότητα χιονιού. Σήμερα έριξε 5 – 10 πόντους φρέσκου χιονιού. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Είναι χαρούμενοι που περιμένουν χιονοπτώσεις το επόμενο διάστημα», ανέφερε στο Mega ο Αλέξης Άγριος, γενικός διευθυντής χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

«Ο κόσμος ανυπομονούσε για τις χιονοπτώσεις, έχουν πολλούς επισκέπτες ακόμα και καθημερινές έχουν πολύ κόσμο. Η κακοκαιρία τους προσθέτει πόντους φρέσκου χιονιού, το χρειάζονται», προσέθεσε. Παρόμοιες εικόνες και στο Μέτσοβο, όπου η πυκνή χιονόπτωση οδήγησε σε κλείσιμο των σχολείων.

Πέφτει μέχρι και 10°C η θερμοκρασία

Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας τη Δευτέρα 30/01, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πιο αναλυτικά κατά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή 05/02 έως την Τρίτη 07/02, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, στην χώρα μας αναμένουμε:

– Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από βορρά πρoς νότο, η οποία και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.

– Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με έμφαση τις Σποράδες, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Aνατολική Πελοπόννησο, και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.

– Ενίσχυση των βορείων ανέμων στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

– Ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

– Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι η ακριβής κίνηση και ο χρόνος άφιξης στη χώρα μας αυτών των μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που καθορίζουν σημαντικά την ένταση και έκταση των χιονοπτώσεων, παραμένουν προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια και θα λαμβάνονται υπόψιν στις επόμενες επικαιροποιήσεις των προγνώσεων μας.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Live η πορεία της κακοκαιρίας: