Στον κλοιό της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα θα βρεθεί από την Κυριακή μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν οφείλουν να τηρούν βασικούς κανόνες ασφαλείας ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Οι βασικοί κανόνες πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού: 

  • Μετακινούμαστε μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Συμβουλευόμαστε το δελτίο πρόγνωσης καιρού
  • Είναι προτιμότερο να ταξιδεύουμε τις πρωινές ώρες
  • Έχουμε πάντα γεμάτο ντεπόζιτο και αντιπηκτικό υγρό στο δοχείο νερού
  • Ελέγχουμε την λειτουργία του κλιματισμού
  • Έχουμε πάντα μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες και αδιάβροχα γάντια.

Στο αυτοκίνητο πρέπει να έχουμε επίσης ανακλαστικό γιλέκο, προειδοποιητικό τρίγωνο και φαρμακείο.

Κατα την οδήγηση: 

  • διατηρούμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας και φρενάρουμε ομαλά, κατεβάζοντας ταχύτητα
  • έχουμε τα φώτα του αυτοκινήτου μας πάντα αναμμένα και τους προβολείς ομίχλης εφόσον είναι απαραίτητο.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις αλυσίδες

Ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, είναι υποχρεωτικός.

Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Από Οκτώβριο έως και Απρίλιο

Η υποχρέωση αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και αναφέρεται σε αποφάσεις περιορισμού της κυκλοφορίας των κατά τόπους αρμοδίων Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Διευθύνσεων Τροχαίας και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Σύμφωνα με την υ.α., οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της προηγούμενης παραγράφου.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους.
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
  • Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές στις οποίες επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας.

Οδηγίες τοποθέτησης και τεχνικές Προδιαγραφές

Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

α. Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

β. Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

γ. Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.