Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση με drone που έλαβε χώρα σε στρατιωτική βάση της κεντρικής πόλης Ισφαχάν το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του στον ΟΗΕ δήλωσε πως τα ευρήματα κατέδειξαν ότι το Ισραήλ «ήταν υπεύθυνο για αυτήν την επίθεση», συμπληρώνοντας πως το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα «να απαντήσει αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε απειλές ή άδικες ενέργειες».

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση, για την οποία το Ιράν αναφέρει ότι προκάλεσε μικρές ζημιές, αν και αυτό δεν έχει επαληθευτεί.

Οι δύο χώρες είναι «αιώνιοι εχθροί» και τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλακεί σε έναν «σκιώδη πόλεμο», όπως χαρακτηρίζεται από μέσα και αναλυτές, ο οποίος αποτελείται από επιθέσεις σε υποδομές και υποκόους της μίας πλευράς στην άλλη, για τις οποίες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Όπως μεταδίδει το BBC, το Ισραήλ φέρεται να σαμποτάρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αλλά και να έχει σκοτώσει Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες. Ταυτόχρονα, το Ιράν, το οποίο απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ, έχει κατηγορηθεί ότι επιτίθεται και σχεδιάζει να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους και ανθρώπους. Κάθε πλευρά πιστεύεται επίσης ότι έχει επιτεθεί στη ναυτιλία της άλλης.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ιρανός εκπρόσωπος κατηγόρησε το Ισραήλ για «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εργαστηρίου» που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν. Δεν διευκρίνισε ποιες αποδείξεις είχε το Ιράν για αυτό, ενώ επισήμανε πως το Ιράν μπορεί να απαντήσει «όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο».

Ο σκοπός της επίθεσης δεν είναι ξεκάθαρος, αν και οι αναφορές δείχνουν ότι συνδέεται με την παραγωγή πυραύλων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση, για την οποία το Ιράν είπε ότι περιελάμβανε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το βράδυ του Σαββάτου περίπου στις 23:30. Το ένα καταστράφηκε από συστήματα αεράμυνας και τα άλλα δύο πιάστηκαν από «αμυντικές παγίδες», προκαλώντας μικρές ζημιές σε ένα κτίριο, χωρίς όμως απώλειες.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει την πρώτη γνωστή επίθεση σε εγκατάσταση του Ιράν υπό την τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η οποία σχηματίστηκε και ήρθε στην εξουσία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Τρίτη, ο  Νετανιάχου είπε μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ «ανέλαβε δράση κατά της ανάπτυξης ορισμένων όπλων» στο Ιράν, αλλά ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι είχε επιτεθεί στο σημείο στο Ισφαχάν.

«Ποτέ δεν μιλάω για συγκεκριμένες επιχειρήσεις…  κάθε φορά που συμβαίνει κάποια έκρηξη στη Μέση Ανατολή, κατηγορείται το Ισραήλ  – μερικές φορές είμαστε εμείς, μερικές φορές δεν είμαστε», ανέφερε σχετικά.