Ο τραγουδοποιός Βασίλης Πάντσιος κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο, το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Ενωση». Εξι τραγούδια που επικεντρώνονται στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, στα φυσικά αλλά και τα μεταφυσικά στοιχεία που ενώνουν τα άτομα τις κοινωνίες και ολόκληρο τον κόσμο. Ηδη έχουν ξεχωρίσει τα τραγούδια «Παγκόσμια Πλάσματα», «Στο Πάρα Πέντε» και το «Σαν τον Νικόλα Ασιμο». Η μπαλάντα  «Σαν τον Νικόλα Ασιμο» είναι γραμμένη και αφιερωμένη σε αυτούς που βαδίζουν για τους μοναχικούς ρομαντικούς, για τους ασυμβίβαστους ονειροπόλους που αρνούνται να ενταχθούν σε κάθε είδους σύστημα και μένουν μακριά από τα στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας. Για τα ανήσυχα πνεύματα που πολεμάνε το κατεστημένο και δεν συνθηκολογούν με την στείρα πραγματικότητα ούτε και τα στενά της όρια.

Ο Βασίλης Πάντσιος, τον Ιανουάριο του 2014 κυκλοφορεί από την FM Records το πρώτο προσωπικό του CD Album με τίτλο «Το Ροκ Εντός μου». Με όχημα δώδεκα τραγούδια που κινούνται σε μελωδικές αλλά και δυναμικές φόρμες περιγράφει συναισθήματα και καταστάσεις που έχει βιώσει και αποτυπώνει με τη ροκ ματιά του. «Το Ροκ Εντός μου». σε σύντομο διάστημα από την κυκλοφορία του έκανε αισθητή την παρουσία του και έχει ξεπεράσει ήδη τα 3.300.000 YouTube views. Τον Ιούλιο του 2017 κυκλοφορεί με την Spider Music τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Είμαστε σε Τριπ». Δέκα τραγούδια βιωματικά, γεμάτα ενέργεια και συναίσθημα που περιγράφουν τις αδιέξοδες ανθρώπινες σχέσεις, την μοναξιά και το φόβο που βιώνει ο καθένας μας, την προσωπική και κοινωνική απομόνωση, τον χρόνο που περνάει. Το ντουέτο ‘’Κάντε Σιγά’’ με το Γιώργο Δημητριάδη επιλέχτηκε ανάμεσα στα δέκα καλύτερα τραγούδια του 2017 στην εκπομπή του Πάνου Χρυσοστόμου στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Τον Μάρτιο του 2018 ο Βασίλης Πάντσιος ερμηνεύει τον «Μπάλλο», διασκευή του ιστορικού τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου που κυκλοφορεί από την Spider Music με την άδεια (φυσικά) του δημιουργού. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κυκλοφορεί η διασκευή «Σώπα κι άκουσε» με την άδεια του δημιουργού Γιώργου Ζήκα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφορεί τo τρίτο του προσωπικό άλμπουμ «Μοιραίες Γυναίκες». Εντεκα  τραγούδια που γράφτηκαν με το ιδιαίτερο ύφος του δημιουργού για τις μοιραίες γυναίκες της ζωής μας. Για τις γυναίκες που μας γοήτευσαν μας εξίταραν και μας σημάδευσαν. Τον Μάιο του 2021 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Αγαπημένα και Πειραγμένα» Πρόκειται για διασκευές γνωστών τραγουδιών που όλοι αγαπήσαμε και αποτυπώνουν την οπτική ματιά του δημιουργού. Τραγούδια που ξεχώρισαν είναι «Ο Ταξιδευτής» («The Passenger», διασκευή στα ελληνικά του θρυλικού τραγουδιού του Iggy Pop), «Μικρές Περιπλανήσεις», «I Can’t Escape Myself», «Πνοή του Ανέμου»

 

Σε ποια «Ένωση» αναφέρεστε στο τελευταίο σας άλμπουμ;

«Αναφέρομαι στα φυσικά αλλά και τα μεταφυσικά στοιχεία που ενώνουν τα άτομα τις κοινωνίες και ολόκληρο τον κόσμο. Όλες εκείνες τις δυνάμεις που ώθησαν τον άνθρωπο να δημιουργήσει δεσμούς και κοινωνίες για να επιβιώσει μέσα στις χιλιετίες να εξελιχτεί και να δημιουργήσει τον πολιτισμό του. Αυτό το κατάφερε συλλογικά κι όχι ατομικά. Ένωση για μένα είναι η μεγάλη πνευματική ανάγκη να ζεις να επικοινωνείς  να συμβιώνεις αρμονικά με τον συνάνθρωπό σου. Να ξεπερνάτε μαζί τα δύσκολα στον αγώνα της ζωής, να μοιράζεστε την γνώση τις εμπειρίες τα συναισθήματα σας και να προχωράτε στο μέλλον με ελπίδα. Ακόμα και μέσα σε σκοτεινές εποχές διχασμού πάντα υπάρχει αυτή η ισχυρή συγκολλητική ουσία, αυτή η αόρατη μαγική κλωστή, που φέρνει πιο κοντά τα σώματα και τις ψυχές και ξεπερνά κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές, πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις. Το τραγούδι ‘’Ένωση’’ (το πρώτο single του ομώνυμου άλμπουμ) γράφτηκε σε αυτό το πνεύμα. Περιγράφει τον πανάρχαιο αγώνα του ανθρώπου που μέσα σε μια αέναη κίνηση παλεύει να βρει τον σκοπό και τον προορισμό του. Να ενωθεί με τον συνάνθρωπο του και να ζήσει σε αρμονία με την μητέρα φύση. Τους στίχους συγγράψαμε με την Μαρία Καππάτου.»

‘’Ποτέ σου από δίπλα μου μη φύγεις,

  σαν μαχητές μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί

  Σοφοί και μάρτυρες προφήτες, στερέωσαν το πάτωμα της γης

  μες στους αιώνες να υπάρχουμε εμείς

  Στα κουρέλια των πέπλων της με νανουρίζει

  η μάνα γη που κοιλοπόναγε και γέννησε ζωή,

  Η μάνα γη που ξαγρυπνούσε

  με την έγνοια την ελπίδα, με τον ήλιο μες στα μάτια της

  Δισεκατομμύρια ζωές που σκόρπισα για χάρη της

  Σε μια ένωση σωμάτων, ένωση ψυχών

  αοράτων και ορατών’’

ΕΝΩΣΗ – Βασίλης Πάντσιος

Το τραγούδι «Παγκόσμια πλάσματα» δεν ξεχωρίζει κανένα πλάσμα της γης….

«Το τραγούδι αναφέρεται στις ελεύθερες ψυχές (κάθε ηλικίας) που παθιάζονται που θέλουν να ζήσουν την ζωή τους έντονα και να γευτούν την κάθε στιγμή. Στα άτομα με ανοιχτό πνεύμα που χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις φτιάχνουν δυνατές παρέες, μοιράζονται βιώματα και εμπειρίες και ατενίζουν τολμηρά το μέλλον. Έτοιμοι πάντα για μακρινά ταξίδια και νέες περιπέτειες. Έτοιμοι να γυρίζουν τον κόσμο με ένα σακίδιο στην πλάτη! Το έγραψα στην καρδιά της πανδημίας. Με την αίσθηση ελευθερίας που αποπνέει, με τις παρέες των παιδιών που ταξιδεύουν ανέμελα στον κόσμο όπως περιγράφει ο στίχος, ήταν σαν να ήθελα να ξορκίσω την ζοφερή εποχή της καραντίνας, αυτό τον εγκλεισμό και την στασιμότητα που βιώναμε όλοι μας. »

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ – Βασίλης Πάντσιος

https://youtube/NfBI9AMlL3c

 

Ποιο είναι το ύφος που κυριαρχεί στη νέα σας δουλειά;

«Θα έλεγα ότι σαν δημιουργός μετά από 4 προσωπικά άλμπουμ περνάω σε μια πιο ώριμη φάση τόσο στιχουργικά όσο και σαν σύνθεση. Κρατάω σαν εκφραστικά μέσα την αμεσότητα και τον δυναμισμό που πηγάζουν από το ροκ αλλά επικεντρώνομαι σε πιο μελωδικές φόρμες και ψάχνω ένα διαφορετικό ήχο πιο ατμοσφαιρικό και σαφώς πιο αφαιρετικό στην ενορχήστρωση. ‘’Ρυθμικές δυναμικές μπαλάντες’’ θα έλεγα πως είναι αυτό που έχω στο μυαλό και θέλω να το περάσω και στην παραγωγή.»

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας και τι σας εμπνέει γενικά για να δημιουργήσετε;

«Πηγή έμπνευσης για μένα είναι πάντα ο άνθρωπος και τα βιώματα του, οι φάσεις που περνά στη ζωή του για να εξελιχτεί, οι εναλλαγές στον ψυχισμό του και κατ’ επέκταση η ωρίμανση του μέσα από συχνά επώδυνες διαδικασίες. Μέσα σε ένα πολύπλοκο κόσμο, σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς, άλλοτε κυνική και απρόσωπη, άλλοτε υλιστική και δυστοπική και πάντα ναρκισσιστική.  Ψάχνω να βρω τα στοιχεία εκείνα που τον δυναμώνουν, που του δίνουν  ελπίδα κι οξυγόνο, που τον ελευθερώνουν από τα δεσμά του. Με εμπνέουν ιστορίες και χαρακτήρες που έχουν βάρος, που τρυπάνε την επιφάνεια των πραγμάτων και προχωράνε θαρραλέα σε βάθος. Που περνανε κοινωνικά μηνύματα και είναι διαχρονικές»

Σε μια εποχή παγκόσμιων ταραχών, ποια η θέση της Τέχνης;

«Στη σημερινή ταραγμένη εποχή μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να στραφούμε στην Τέχνη γιατί καταρχάς μας δυναμώνει συναισθηματικά, μας προσφέρει ψυχική ισορροπία και βοηθά να αποβάλουμε τον φόβο και τον αρνητισμό μας. Η τέχνη γενικότερα μας ωθεί προς αυτή την ‘’Ένωση’’ που περιγράφω. Να ομονοούμε και να στοχαζόμαστε κάτω από την ενεργειακή της ομπρέλα. Μόνο με ενότητα και συνεργασία θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε ακόμα μια ταραγμένη εποχή μέσα στις πάρα πολλές που έχουν συμβεί στο διάβα των αιώνων. Η τέχνη θα είναι πάντα ‘’έξοδος κινδύνου’’ σε κάθε αδιέξοδο που βιώνει ο άνθρωπος. »

Παρατηρείτε ότι περιθωριοποιείτε το ροκ;

«Δεν μπαίνει το ροκ μόνο στο περιθώριο, μπαίνουν γενικά στο περιθώριο καλά νέα τραγούδια που γράφουν ταλαντούχοι δημιουργοί αλλά χάνονται στο διαδίκτυο και δεν φτάνουν στο πλατύ κοινό. Χωρίς την υποστήριξη από εταιρίες από μάνατζερ από μεγάλα ραδιόφωνα της Αθήνας. Δεν προωθούνται όσο θα έπρεπε από το εγχώριο star system αξιόλογοι καλλιτέχνες που έχουν πράγματα να πουν. Ελπίζω με κάποιο τρόπο αυτό στο μέλλον να αλλάξει. Ειδικότερα μιλώντας για την ροκ μουσική θεωρώ πως παίρνει πολλές φόρμες και έχει μεγάλες δυνατότητες έκφρασης. Για αυτό πάντα θα βρίσκει τον τρόπο με την αμεσότητα και την δύναμη της  να περάσει στις πλατιές μάζες και ειδικά στη νεολαία. Διακρίνω συχνά στοιχεία της ροκ που ‘’δανείζονται’’ ακόμα και γνωστοί έντεχνοι καλλιτέχνες με μεγάλη απήχηση. Είναι γνωστή η αγάπη που είχε για το ροκ ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου και το ενσωμάτωνε με επιτυχία στα τραγούδια του.»

Τι άλλο ετοιμάζετε  καλλιτεχνικά;

«Το νέο μου άλμπουμ ‘’ΕΝΩΣΗ’’ αποτελείται από 6 τραγούδια. με τα επόμενα 6 τραγούδια που ετοιμάζω. Σαν τραγουδοποιός δουλεύω συνέχεια τις επόμενες παραγωγές μου. Τραγούδια που έχουν μείνει πολύ καιρό στα συρτάρια και ανυπομονώ να τα μοιραστώ με τον κόσμο. »