Πάντα με το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον ο Σταύρος Ξαρχάκος στηρίζει τις νεότερες γενιές με κάθε τρόπο. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περσινή του πρωτοβουλία όταν μέρος των εσόδων της συναυλίας του «200 χρόνια δημοτικό τραγούδι», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο το 2021, δωρίστηκε σε μουσικά σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η αξία της δωρεάς ανέρχεται σε 42.237,96 ευρώ κατανεμημένη σε 28.158,64 ευρώ στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και 14.079,32 ευρώ στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης σε ανακοίνωσή του ευχαρίστησε τον σύνθετη για αυτή του την κίνηση γενναιοδωρίας. «Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για υποτροφίες σε τελειόφοιτους του σχολείου μας που πετυχαίνουν την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Ιονίου και Ιωαννίνων, τόσο τη φετινή σχολική χρονιά όσο και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Προϋπόθεση αποτελεί η φοίτησή τους σε μία από αυτές τις σχολές. Η συνεισφορά αυτή είναι ανεκτίμητη, διότι πρόκειται για σημαντική ενίσχυση ώστε να μπορέσουν οι τελειόφοιτοί μας να ακολουθήσουν το όνειρό τους».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος κάθε φορά δείχνει έμπρακτα την αγάπη του στη νέα γενιά. Το περασμένο καλοκαίρι τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο από τη Σύρο, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, αλλά και μία ομάδα μικρών μουσικών. Ο Σταύρος Ξαρχάκος φαίνεται να τους καθοδηγεί με το ίδιο πάθος που θα διηύθυνε μία κανονική ορχήστρα, ώστε να παίξουν την Φραγκοσυριανή, του Μάρκου Βαμβακάρη.

Μέσω της μουσικής γίνονται θαύματα. Και η στήριξη στις επόμενες γενιές μόνο θαύματα μπορεί να φέρει.