Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στην Πολεμική Αεροπορία, όταν συνετρίβη μαχητικό Φάντομ σε θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περίπου στις 10:30 της Δευτέρας, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης.

Πληροφορίες του ΣΚΑΙ αναφέρουν πως δόθηκε σήμα εκτίναξης από τους πιλότους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από δυνάμεις Λιμενικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, προκειμένου να βρεθούν οι χειριστές.

Στη περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, πλωτά μέσα ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

Μάλλον οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα

Την εκτίμησή του ότι η πτώση του μαχητικού οφείλεται σε τεχνική βλάβη, εξέφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης.

Όπως τονίζει, μιλώντας στην ΕΡΤ, εφόσον επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες ότι οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, αυτό σημαίνει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε.

«Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ertnews,  τονίζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Τα F-4 γνωστά και ως Phantom είναι παλαιότερης γενιάς. Είναι μαχητικό αεροσκάφος και εν καιρώ ειρήνης χρησιμεύει σε εκπαιδευτικές πτήσεις προκειμένου οι ιπτάμενοι να διατηρούνται σε φόρμα.