Μπα; Για ένα σημείο στίξης, ένα ερωτηματικό, εκνευρίστηκε εχθές η Διαμαντοπούλου; Εννοώ τον αμφίσημο τίτλο που έδωσε ο Βενιζέλος στην Εισήγησή του για την Πέμπτη στο Γκαίτε.
Μία τελεία ή ένα ερωτηματικό είναι το ζήτημα;
Αλλά, για  την Άννα Διαμαντοπούλου, το καταλαβαίνω. “Τελειωμένη» είναι. Τον Μητσοτάκη περιμένει να (υπο)γράψει κάτω από την τελεία της την μεταγραφή.
Ο Βενιζέλος όμως, με το ερωτηματικό του; Γιατί δεν επέλεξε μια πλάγια ερωτηματική πρόταση μερικής άγνοιας όπου το ερωτηματικό αντικαθιστά ένα ρήμα και η τελεία επέχει θέση ερωτηματικού;
Ένα παράδειγμα από τον Αχιλλέα Τζάρτζανο. Αντί του: «Μένουμε Ευρώπη;” (ερωτηματική πρόταση), θα μπορούσε να είναι: «Δεν ξέρω αν μένουμε Ευρώπη.»  (πλάγια ερωτηματική πρόταση)
Αλλά επειδή  στην περίπτωση  Βενιζέλου, η μερική άγνοια των προτάσεων αποκλείεται, υποθέτω ότι η επίδικη πρότασή του είναι εν προκειμένω, «σχήμα λόγου”.
Τρόπος κι αυτός του πολιτεύεσθαι. Ίσως ο μόνος. Και αυτό φαίνεται  να το έχει καταλάβει ο «φιλόλογος» πρώην πολιτικός και συνταγματολόγος κατά τα άλλα.
Πώς το έλεγε ο Γκριμπογέντοφ; «Συμφορά απ’ το πολύ μυαλό”.
Ποιος όμως θα είχε αντίρρηση οτι αυτή η «συμφορά» παρέχει  την απόδειξη μιας υπερβατικής διάστασης στη δομή της πολιτικής;
Ο ένας, αποσύρθηκε στο Colombey-les-Deux-Églises. Ο άλλος έφυγε για το Παρίσι. Ο Βενιζέλος έμεινε σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη.

(Ο εθνάρχης, το ‘16, είχε κάνει κυβέρνηση).

ΥΓ.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλος τρόπος να μιλήσει κανείς για ένα σημείο στίξεως, από την ειρωνεία.