Εάν η Γερμανία δεν πάρει πρωτοβουλία, τότε η Πολωνία θα βρει άλλους εταίρους για να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι σε αιχμηρό σχόλιο, κατηγορώντας το Βερολίνο για τη στάση του απέναντι στο Κίεβο ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, η Πολωνία είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη γερμανική διστακτικότητα για να δημιουργήσει έναν «μικρότερο συνασπισμό» χωρών και να βρει συμμάχους πρόθυμους να στείλουν τα τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πολωνικό Πρακτορείο Τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα, Κυριακή.

«Δεν θα παρακολουθούμε παθητικά την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου», είπε ο Μοραβιέσκι.

Τι ζητά το Κίεβο

Τα σχόλιά του, όπως επισημαίνει το Politico, έρχονται εν μέσω έντονης συζήτησης για το αν θα σταλούν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στην Ουκρανία. Το Κίεβο ζήτησε τα όπλα για να ανανεώσει την επίθεσή του κατά της Ρωσίας για ανακατάληψη των κατεχομένων εδαφών.

Η Γερμανία έχει εκφράσει απροθυμία να στείλει τανκς χωρίς οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο, καθώς φοβάται κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Βερολίνο έχει επίσης δικαίωμα βέτο στην επανεξαγωγή των όπλων από οποιονδήποτε από τους συμμάχους του. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αρνήθηκε ότι μπλόκαρε οποιεσδήποτε παραδόσεις.

Χωρίς την έγκριση του Βερολίνου

«Είμαστε σε πολύ στενό διάλογο γι’ αυτό το θέμα με τους διεθνείς εταίρους μας, πάνω απ’ όλα με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πιστόριους, ο οποίος ανέλαβε το αμυντικό πόστο την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στην Bild που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα.

Ο Μοραβιέσκι έχει δηλώσει στο παρελθον ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει στις παραδόσεις Leopard ακόμα και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

«Επειδή ο Πιστόριους αρνείται ότι η Γερμανία εμποδίζει την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία, θα ήθελα να ακούσω μια σαφή δήλωση ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την αποστολή τους», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Ο πόλεμος είναι εδώ και τώρα. Θέλουν οι Γερμανοί να τα κρατήσουν στην αποθήκη μέχρι η Ρωσία να νικήσει την Ουκρανία και να χτυπήσει την πόρτα του Βερολίνου;» είπε ο Μοραβιέσκι.