Στο πεδίο της οικονομίας θα επικεντρωθεί από εδώ και πέρα όλο και περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ασκώντας πιο έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποιεί και την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα και θεωρεί ότι «προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα: βουτιά ανάπτυξης, καθήλωση κατανάλωσης, περαιτέρω διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος, μείωση μεν αλλά επιμονή πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει, αλλά αυτή η επιλογή της είναι εκτός πραγματικότητας και λογικής. Και αυτό διότι όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και εκτίναξη κινδύνου φτώχειας».
Το ζήτημα που καλείται να απαντήσει πολιτικά και επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα γίνουν αυξήσεις και στις συντάξεις.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι «δεν θα ενισχυθεί έτσι το εισόδημα της κοινωνίας;». «Η κυβέρνηση προεκλογικά ανακοίνωσε μια καθυστερημένη και ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει προ πολλού εξανεμιστεί από την εκτόξευση της ακρίβειας και του πληθωρισμού» απαντάνε από την Κουμουνδούρου και συμπληρώνουν: «Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει 19% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις 20% στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης».

Κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση των συντάξεων, αποκρύπτοντας ότι οφείλεται στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, ενώ έχει στερήσει από τους συνταξιούχους τη 13η σύνταξη και τα αναδρομικά τους.

«Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και να αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την κριτική θα υπάρξει προβολή μεγαλύτερη των επεξεργασμένων προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ως βάση το τρίπτυχο: Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, δίκαιη ρύθμιση χρεών.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις είναι οι εξής:

1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Για το τρέχον έτος ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 880 ευρώ με πληθωρισμό 10%. Μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και για μισθούς δημοσίου, κάτι που σημαίνει αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από μια δεκαετία.- Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια και την άδικη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των λίγων και ισχυρών:

– Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.

– Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.

– Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.

– Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.

– Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

3. Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός:

– Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις (στα πρότυπα του 2019 για τα ασφαλιστικά ταμεία),  για την ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και διογκώνονται από την ακρίβεια.

– Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.