Ανάποδα άρχισε να μετρά το ρολόι των εκλογών του 2023, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής τους. Προήδρευσε χθες στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ και «αποκάλυψε» το χρονικό διάστημα που θα γίνουν οι εκλογές 2023.Οι εκλογές είπε, θα γίνουν, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε, όπως σημείωσε «δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα».

Μετά την δήλωση αυτή σήμανε, όπως αναμενόταν, «κόκκινος συναγερμός» σε όλα τα κόμματα. Στη ΝΔ ανακοινώθηκαν τα μέλη του εκλογικού αγώνα, στην κυβέρνηση εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να ψηφιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα νομοσχέδια (που έχουν σχέση με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης) και σχεδιάζουν νέες περιοδείες Μητσοτάκη στην περιφέρεια με τη μέθοδο της ΔΕΘ (δηλαδή εξαγγελία έργων με συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ). Ακόμα συνεχής αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ (για θέμα Καλογρίτσα) . Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν πυρετωδώς τα ψηφοδέλτια και εντείνουν τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για σκάνδαλα (υποκλοπές, ακρίβεια, απευθείας αναθέσεις κτλ.). Στο ΠαΣοΚ, επίσης κάνουν τις τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια όπως και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βουλευτές της ΝΔ σε πηγαδάκια χθες στη Βουλή (παρόντος και του Προέδρου του Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα) δεν απέκλειαν εκλογές ακόμα και στις 14 Μαΐου (ημερομηνία όμως που θα διεξάγονται και οι τουρκικές εκλογές).

***
Ο Μπλίνκεν στην Αθήνα και ο στρατηγικός διάλογος

Αυτή τη φορά δεν πάμε εμείς στις Ουάσιγκτον, αλλά έρχεται σε εμάς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Άλλωστε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την γειτονιά μας και τις ευαίσθητες ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά είναι ιδιαίτερο. Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα, στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ αναμένεται να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, η επικρατέστερη ημερομηνία επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα είναι η 21η Φεβρουαρίου. Με πιο πιθανό το διήμερο 21-22/2 είτε 20-21/2.

Το ερώτημα είναι τι θα συζητήσει στην Αθήνα, τη στιγμή που οι Αμερικανοί πολλές φορές δήλωσαν πως οι σχέσεις Αθηνών Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Είναι πολύ πιθανόν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η επίσκεψη να συνδυασθεί με τον «στρατηγικό διάλογο», δηλαδή τον ελληνοαμερικανικό διάλογο που διεξάγεται κάθε χρόνο για ανασκόπηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως αμυντικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά, εμπορικά θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και άλλα. Μια συνάντηση για την οποία η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία.

Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι οι επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στοχεύουν την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή τη στιγμή όμως και στις δύο χώρες τα εθνικά θέματα θα βρίσκονται στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου πολύ ψηλά.

***
Γιατί πάει στο Νταβός ο Πρωθυπουργός;

Η παρουσία εφέτος του Πρωθυπουργού στο Νταβός θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Το επιτελείο του Πρωθυπουργού, με βασικό εμπλεκόμενο τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, έχει προετοιμάσει διεξοδικά την παρουσία στο Φόρουμ του 2023, με γνώμονα την κεφαλαιοποίηση της μέχρι στιγμής κυβερνητικής θητείας και την επιβεβαίωση της ενίσχυσης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Υπό αυτή την έννοια, η εφετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υψηλού επιπέδου διεθνή συνάντηση των επικεφαλής κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών παραγόντων έχει και στρατηγικό χαρακτήρα. Η παρουσία του στο Παγκόσμιο αυτό Οικονομικό Φόρουμ θα επεκταθεί σε διμερείς και πιο διευρυμένες συναντήσεις και συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ, ενώ στο πλαίσιο του Φόρουμ αναμένεται να έχει μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο του CNN και της «Washington Post» Φαρίντ Zακάρια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει, ειδικότερα, μία σειρά συναντήσεων με στελέχη και επικεφαλής επιχειρήσεων από τους κλάδους της τεχνολογίας, του φαρμάκου, των διεθνών επενδυτικών funds και των τραπεζών.

***
Όταν ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ τρέχει με τον κατώτατο μισθό

Θα σας αποκαλύψω ένα άγνωστο παρασκήνιο στην πρόσκληση της ΓΣΕΕ προς τους εργοδοτικούς φορείς για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αφορούν στην τελική υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κύριο ζητούμενο αποτελεί «η σύναψη συμφωνίας για νέο συμβατικό κατώτατο μισθό, με στόχο την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και κριτήριο το 60% του διάμεσου μισθού με συνεκτίμηση του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών».

Η πρόσκληση αποστέλλεται από τον επικεφαλής της τριτοβάθμιας οργάνωσης Γ. Παναγόπουλο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου όπου μεταξύ άλλων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαγκωνίζονται για το ποιος θα αυξήσει περισσότερο τον κατώτερο μισθό. Δηλαδή, δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα αφού η σχέση, καλή ή κακή, μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου σχετικά με τον καθορισμό της αμοιβής, παραμένει – επί αιώνες – αδιαμεσολάβητη.

Πρόθεση λοιπόν των εκπρόσωπων των εργαζόμενων είναι να πείσουν τους εργοδότες για την αύξηση του κατώτατου στα 751 ευρώ τον μήνα και βεβαίως να εξασφαλίσουν την ευρεία εφαρμογή της μεταξύ τους συμφωνίας αφού σήμερα «οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 26% των εργαζομένων, όταν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%».

Γίνεται όμως και για έναν πρόσθετο λόγο ότι η μεν κυβέρνηση υπόσχεται ένα ευρώ παραπάνω, δηλαδή 752 ευρώ και η αντιπολίτευση 49 ευρώ πάνω από τα 751 ευρώ, δηλαδή 800! Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που είχε συμβεί προεκλογικά το 2000 με το ΕΚΑΣ, όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλεγαν ότι θα το πάνε στις 150 και 152 χιλιάδες δραχμές αντίστοιχα και στο τέλος κόψανε οριζόντια τις συντάξεις. Για να τα προλάβει λοιπόν όλα αυτά ο Παναγόπουλος, επειδή τα βλέπει να ‘έρχονται, σπεύδει να θωρακίσει τα 751 ευρώ, πριν προκηρυχθούν εκλογές και ξεκινήσουν οι «δημοπρασίες».

***
Πού ψηφίζει ο βασιλιάς της Ισπανίας

Κι όμως από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης τέθηκε στη Βουλή και μάλιστα στην Ολομέλεια ζήτημα ψηφοθηρίας, ιδίως στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, επειδή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρέστη στην κηδεία του τέως. Ιδού τι απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών: «Γιατί το θέτετε εσείς; Σας απασχολεί αυτό το θέμα; Ο βασιλεύς της Ισπανίας δεν ψηφίζει στην Ανατολική Αττική, εξ όσων γνωρίζω».

***
Ο… απευθείας ανθοστολισμός μια σημαντικής κρατικής υπηρεσίας

Η ιστορία που θα σας περιγράψω έχει σχέση με αυτές τις λεγόμενες ιστορικές κρατικές υπηρεσίες, που οι ένοικοί της αποφάσισαν ξαφνικά (μεσούσης της προεκλογικής περιόδου) να την διακοσμήσουν με άνθη. Και ξέρετε γιατί; Επειδή δεν ήθελαν κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) να χαρακτηρίζουν την υπηρεσία τους ως ένα «μαυσωλείο τεχνοκρατών, άοσμο και άχρωμο». Κάθισαν λοιπόν και σκέφθηκαν πως θα δώσουν χρώμα και… άρωμα στην υπηρεσία τους και αποφάσισαν να την διακοσμήσουν με άνθη. Πολύχρωμα και αρωματικά άνθη. Τι το κακό θα πείτε, που μια κρατική υπηρεσία (από τις πιο σημαντικές όμως της χώρας) αποφάσισε να στολίσει τα γραφεία της με άνθη; Κανέναν απολύτως μόνον που ο ανθοστολισμός ανατέθηκε (με απευθείας ανάθεση) σε γνωστό ανθοπωλείο (όχι από αυτά της Βουλής που προσφάτως εγκαινιάστηκαν) αλλά από κάποιο ανθοπωλείο γνωστής γειτονιάς της Αθήνας. Έτσι ανατέθηκε η προμήθεια στεφάνων και ανθέων, προς κάλυψη αναγκών της υπηρεσίας αυτής της αξίας 8.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς πως το ποσό αυτό αναλογεί σε 160 ανθοδέσμες αξίας των 50 ευρώ. Με απλά λόγια, τα βάζα της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα είναι όλο το χρόνο γεμάτα με άνθη…

***
Τα μέτωπα των παρακολουθήσεων

Σε σκληρό μέτωπο εξελίσσεται, όπως μαθαίνω, στο παρασκήνιο η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Έχει συγκεκριμένα να κάνει με τις έρευνες των εισαγγελέων και των Ανεξάρτητων Αρχών και το δεύτερο με τις ανακατατάξεις εντός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Και τα δύο μέτωπα έχουν ως κοινό παρονομαστή τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο. Εξηγούμαστε. Οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος ερευνούν μεταξύ άλλων τις σχέσεις του Λαβράνου και της εταιρείας συμφερόντων του Krikel με τους ιδιοκτήτες και μετόχους της Intellexa, ήτοι της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator. Και ήδη έχουν τεκμηριώσει τη σχέση αυτή μέσω κοινών προσώπων που έχουν συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους. Όπως έχει διαπιστωθεί, κομβικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση έχουν ο τεχνικός διευθυντής της Krikel και ένας στενός συνεργάτης του Λαβράνου, Έλληνας με διαβατήριο Αυστραλίας, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες στην Intellexa.

***
Ο Άδωνις στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Φαϊλάκα

Αν ρωτάτε πού βρισκόταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και δεν παρέστη στην κηδεία του τέως βασιλιά, σας πληροφορώ ότι βρισκόταν σε ένα λιλιπούτειο νησί στο Κουβέιτ με βαριά ιστορία Βρισκόταν στο νησί Φαϊλάκα, όπου μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη εγκαινίασαν έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο. Η παρουσία των Ελλήνων, που έφτασαν στο νησί με τον Μεγαλέξανδρο, είναι εμφανής για δύο τουλάχιστον αιώνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αρχαίες πηγές, ο ίδιος ο Αλέξανδρος έδωσε στο νησί το όνομα Ίκαρος, ενώ οι διάδοχοί του στο αχανές βασίλειο των Σελευκιδών εξακολούθησαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποικία στο νησί, με τη μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς έλεγχε τη θαλάσσια είσοδο της Μεσοποταμίας Το ελληνιστικό οχυρό ήταν μια βάση ελέγχου του θαλάσσιου δρόμου, ένα φυλακείο και είναι προφανές ότι στο σημερινό όνομά του, που δεν σημαίνει τίποτε σε καμιά από τις γλώσσες και διαλέκτους της περιοχής, διατηρείται η ελληνική λέξη, που όριζε το χαρακτήρα της αρχαίας αποικίας και διασώθηκε μέσα από τους αιώνες, Η έκθεση περιλάμβανε έργα του καλλιτέχνη, σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Ευθύμιου Βαρλάμη `του οπίου η πλούσια έκθεσή του για τον Μέγα Αλέξανδρο, με 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα είναι εξαιρετική.

Ο Άδωνις θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο Νταβός, ενώ ο κ. Φραγκογιάννης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Βερολίνο. Όσο για την κηδεία του τέως (και το δείπνο μετά τη κηδεία με την κακαβιά) τον Άδωνη εκπροσώπησε η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου

***
Το Πανεπιστήμιο τιμά τον Ναπολέοντα Μαραβέγια

Η εκδήλωση προς τιμήν του τ. Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Ναπολέοντα Μαραβέγια θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, ώρα 18.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30). Η εκδήλωση θα αρχίσει με προσφώνηση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Κ. Δημόπουλου, θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητή Χαράλαμπο Χρυσανθάκη. Εν συνεχεία ομιλία από τον καθηγητή του Τμήματος ΠΕΔΔ Μιχαήλ Τσινισιζέλη, με θέμα:«Παρόν και μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης ομιλία από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τίτλο: «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο τέλος θα υπάρξει η αντιφώνηση από τον Ομότιμο καθηγητή κ. Μαραβέγια.