Χειροπέδες στη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ πέρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη δυτική Γερμανία.

Η σύλληψη της νεαρής ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή, ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες και σημειώθηκε έπειτα από διαδήλωση στο Λούτσερατ για την επέκταση ενός λιγνιτωρυχείου.

Η 20χρονη Τούνμπεργκ συμμετείχε με αρκετές εκατοντάδες κόσμου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη επέκταση του λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ 2, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων από το Λούτσερατ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών από την Παρασκευή, εθεάθη μετά την προσαγωγή της να κάθεται απομονωμένη σε αστυνομική κλούβα, σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Τους έδιωξαν με γερανό

Οι ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν μπουλντόζα προκειμένου να απομακρύνουν τους ακτιβιστές από τα κτίρια του χωριού, με λιγοστούς να παραμένουν σε δέντρα και σε μια υπόγεια σήραγγα και να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.

«Θα χρησιμοποιήσουμε βία για να σας οδηγήσουμε στον έλεγχο ταυτότητας, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να συνεργαστείτε», ανέφερε η αστυνομία στους διαδηλωτές.

Η εκκαθάριση του χωριού στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συμφωνήθηκε μεταξύ της RWE και της κυβέρνησης σε μια συμφωνία που επέτρεψε στον ενεργειακό γίγαντα να κατεδαφίσει το Λούτσεραθ με αντάλλαγμα την ταχύτερη έξοδό του από τον άνθρακα και τη διάσωση πέντε χωριών που αρχικά προορίζονταν για καταστροφή.