Η Ολλανδία ετοιμάζεται να παραδώσει μία συστοιχία Patriot στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANP επικαλούμενο τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μαρκ Ρούτε ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν ότι η Ολλανδία θα συμμετάσχει στην αμερικανο-γερμανική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας απέναντι στους ρώσους εισβολείς. Νωρίτερα, ο Ρούτε είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφασή της ολλανδικής κυβέρνησης.

Πάνω από 9.000 άμαχοι έχασαν την ζωή τους

Περισσότεροι από 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 453 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έχουμε καταγράψει 80.000 εγκλήματα που διαπράχτηκαν από τους Ρώσους εισβολείς και πάνω από 9.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 453 παιδιά», είπε ο Αντρίι Γερμάκ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός στην Ελβετία.

«Κάθε εγκληματίας θα λογοδοτήσει»

«Δεν θα συγχωρέσουμε ούτε έναν βασανισμό ή φόνο. Κάθε εγκληματίας θα λογοδοτήσει», είπε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας ότι η Ουκρανία επιθυμεί να δικαστούν από ειδικό διεθνές δικαστήριο Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες και να δοθούν αποζημιώσεις για την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η εισβολή της Ρωσίας.

Χθες Δευτέρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.