Προετοιμασία 15-20′, Ψήσιμο 1 ώρα και 10′

ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα

Για τη βάση

4 μεγάλα φύλλα κρούστας κομμένα στη μέση

Ελαιόλαδο για άλειμμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας

1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας κρέμα βαλσάμικου

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

Για την υπόλοιπη γέμιση

1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

300 γρ. ανθότυρο

150 γρ. μετσοβόνε τριμμένο

2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 αβγά

1 κουτ. γλυκού γλυκιά καπνιστή πάπρικα

5 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

Μαυροκούκι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καβουρδίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι.

Σε ένα δεύτερο τηγάνι ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια (μπορούμε να τα έχουμε ετοιμάσει και από την προηγούμενη μέρα και να τα έχουμε διατηρήσει στο ψυγείο). Ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη σκόνη μουστάρδας, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και την κρέμα βαλσάμικου και σιγοψήνουμε ανακατεύοντας μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Σε ένα μπολ λιώνουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με το τριμμένο μετσοβόνε.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε την κολοκύθα για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει (και αυτή μπορεί να έχει προετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα). Τη στραγγίζουμε πολύ καλά και την πολτοποιούμε.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μια κουταλιά λάδι. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, αλατίζουμε και σοτάρουμε ελαφρά για να στραγγίξει και τα υπόλοιπα υγρά που θα βγάλει. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα τυριά, το πιπέρι, τον μαϊντανό και την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και λίγο αλατοπίπερο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. με ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε ξανά και από πάνω το επόμενο λίγο διαγώνια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας και τοποθετώντας τα εναλλάξ λίγο διαγώνια έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα με τις γωνίες των φύλλων που προεξέχουν. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε μερικά σημεία τον πάτο. Προψήνουμε τα φύλλα μόνα τους για περίπου δέκα λεπτά στους 150°C σε αέρα. Αφαιρούμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τη γέμιση προσεκτικά και από επάνω περιχύνουμε το μείγμα των αβγών. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C στη χαμηλότερη σχάρα για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Σερβίρεται είτε ζεστή είτε κρύα.