Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 12, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η σορός του πρώην μονάρχη θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης από τις 6 το πρωί έως και τις 10:30, προκειμένου να υπάρξει ένα άτυπο λαϊκό προσκύνημα.

Οι προσκλήσεις έχουν ήδη σταλεί και η λίστα των παρευρισκομένων έχει «κλειδώσει», αν και δεν αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή να προστίθενται ονόματα.

50 Έλληνες καλεσμένοι

Όσον αφορά στους Έλληνες, σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της Πολιτείας στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, με την παρουσία του αντιπροέδρου της Παναγιώτη Πικραμμένου, πληροφορίες θέλουν κι επιπλέον πολιτικά πρόσωπα να δίνουν το παρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εξ αυτών θα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά.

Παρόντες θα είναι και οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.

Κατά πληροφορίες, στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθεί και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Εκκρεμότητα παραμένει το αν θα έρθει στην Αθήνα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Η Μητρόπολη Αθηνών όπου τα πραγματοποιηθεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

«Κλείδωσαν» και οι βασιλικές παρουσίες

Στους… σίγουρους μέχρι στιγμής πρέπει να θεωρείται σύσσωμη η βασιλική Ισπανική οικογένεια, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα, μιας και έχει στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τους Γλυξμπουργκ. Ήταν, άλλωστε, αδελφός της βασίλισσας Σοφίας.

Η Βασιλομήτωρ έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή στην Ελλάδα, τότε ακόμα που η υγεία του τέως Βασιλιά είχε επιδεινωθεί. Στο πλευρό της και ο γιός της και Bασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’, αλλά και η σύζυγός του Λετίθια.

Παρότι κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί την παρουσία του, στην Ελλάδα θα μεταβεί και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος άλλωστε στο παρελθόν διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον γαμπρό του.

Στην Ελλάδα θα έρθει και ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος- Αλέξανδρος, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Κωνσταντίνου – Άννας Μαρίας.

Στο πλευρό του θα βρίσκεται και η Βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα, αλλά και η μητέρα του βασιλιά, πριγκίπισσα Βεατρίκη η οποία μάλιστα, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες της εμφανίσεις προκειμένου να σπεύσει στην Ελλάδα.

Οι βασιλικοί τάφοι στο Τατόι – Εκεί που θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ακόμα, από την Σουηδία θα προσέλθουν ο Βασιλιάς της Σουηδίας ΙΣΤ Γουσταύος, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από την Ιγκριτ της Σουηδίας, μητέρα της Άννας Μαρίας, καθώς και η Βασίλισσα Σίλβια. Στην Ελλάδα για την κηδεία θα έρθει και ο Αλβέρτος του Μονακό με την αδερφή του Καρολίνα, ενώ από το Λουξεμβούργο, «το παρών» θα δώσει ο Μέγας Δούκας Ερρίκος.

Στην Ελλάδα θα έρθει και ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρία. Ο Πρίγκιπας Ράντου, σύζυγος της Μαργαρίτας, που είναι κόρη του Βασιλιά Μιχαήλ αναμένεται να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας.

Στη λίστα βρίσκουμε και το όνομα του τέως βασιλιά Συμεών Β’ της Βουλγαρίας.

Τελικά ποιος θα εκπροσωπήσει την βρετανική βασιλική οικογένεια;

Τέλος, μετά από μέρες εικασιών και σεναρίων, δόθηκε απάντηση στο ερώτημα ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική, μετά από ανακοίνωση του παλατιού.

Είχε ήδη γίνει γνωστό πως ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα ερχόταν, αφού του το απαγορεύει το πρωτόκολλο. Έτσι το «παρών» στην κηδεία θα δώσουν η αδελφή του Άννα συνοδεία του συζύγου της.

Παρούσα θα είναι και η κόρη του Δούκα του Κεντ, η γιαγιά της οποίας ήταν η Ελληνίδα Πριγκίπισσα Μαρία, κόρη του Πρίγκιπα Νικόλαου.

Πότε αναμένονται οι αφίξεις

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αφίξεις των γαλαζοαίματων προσκεκλημένων στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο.

Συγκεκριμένα για αύριο έχουν προγραμματιστεί οι αφίξεις του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, δηλαδή του ανιψιού του εκλιπόντος Φελίπε και της συζύγου Λετίθια -που θα διαμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία- αλλά και του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Μέσα στην αυριανή ημέρα αναμένονται επίσης στην Αθήνα η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε και ο πρίγκηπας διάδοχος  Φεντερίκ, η Βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι και ο πρίγκηπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Και ο Αλβέρτος θα μεταβεί από αύριο, Κυριακή, στην Αθήνα.

H πριγκίπισσα Άννα, η οποία θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια, θα ταξιδέψει για την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα επίσης αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα και το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

«Παρέλαση» ιδιωτικών τζετ στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται «παρέλαση» private jet καθώς όλοι οι γαλαζοαίματοι θα πετάξουν με τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει προγραμματιστεί καμία υποδοχή και μετά την άφιξη τους θα μεταβαίνουν απ ευθείας στα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν.