Τα περισσότερα ξένα μίντια θα έχουν στραμμένες τις κάμερες τους στην Αθήνα. Στην κηδεία του τέως βασιλιά των Ελλήνων. Το κυβερνητικό επιτελείο, πώς να το κάνουμε, ανησυχεί για την εικόνα που θα εκπέμψει στη διεθνή σκηνή, γιατί το σκηνικό στο (πολύπαθο) Τατόι μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 και την πολυετή εγκατάλειψή του, δημιουργεί ένα ζοφερό σκηνικό.

Σε πολλές χώρες, ιδίως αυτές με τους βασιλικούς οίκους, ίσως να υπάρξει μια σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη κηδεία γαλαζοαίματου της Βασίλισσας Ελισάβετ. Τα μεγέθη βεβαίως δεν είναι αντίστοιχα αφού η Ελισάβετ ήταν εν ενεργεία μονάρχης και όχι έκπτωτη από το θρόνο μισό αιώνα πίσω, αλλά στους βασιλικούς οίκους μια μεγαλοπρεπής τελετή πάντα έχει τη σημασία της, είναι, βλέπετε, βασικό συστατικό ακόμα και σε μια εξόδια ακολουθία

Για να εξωραϊστεί κάπως η εικόνα στο Τατόι όπου ακόμα και η πρόσβαση στους βασιλικούς τάφους ήταν προβληματική, πληροφορούμαι ότι τεχνικά συνεργεία έκαναν ακόμα και ολονυκτίες (εργασιών, καλλωπισμού και γενικά συμμαζέματος) τα τελευταία 24ωρα.

Στη Μητρόπολη η σωρός του Κωνσταντίνου θα μεταφερθεί το μεσημέρι της Δευτέρας από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα (6.30 π.μ.) της ίδια ημέρας. Το Μαξίμου δεν έχει εκδώσει απαγορευτικό για τους βουλευτές της ΝΔ που μπορούν να παραστούν στην κηδεία ως ιδιώτες. Πληροφορούμαι ωστόσο πως δεν υπάρχει πρόβλημα εάν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή βουλευτών αφού έτσι μπορεί να εξευμενιστούν και όσοι είναι ενοχλημένοι από την απόφαση να μην κηδευτεί ο Κωνσταντίνος με τιμές πρώην αρχηγού κράτους και πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος παραμένει πάντως να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους που θα έρθουν από το εξωτερικό, καθώς και να διασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

■■■

Πρόγευμα με μπουγάτσα για τον Πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί περιοδεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκε χθες το πρωί σε καφενείο στην Καβάλα. Ανέβασε και story στο Ιnstagram από το καφενείο «Μπουγάτσα ο Γιώργος» στο οποίο βρέθηκε, γράφοντας: «Ξεκινάμε την περιοδεία με το καλύτερο πρωινό στην Καβάλα!». Στο τραπέζι μαζί με τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής και ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης (που όλοι μαζί απόλαυσαν την μπουγάτσα).

■■■

Οι 8.480 αλλοδαποί που έγιναν Έλληνες το 2022

Πόσοι αλλοδαποί έγιναν Έλληνες μέσα το 2022; Πόσοι άραγε απέκτησαν ελληνική υπηκοότητα καθώς και ελληνικό διαβατήριο τον περασμένο χρόνο; Την ώρα που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου δίνοντας στοιχεία ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος μειωνόταν, οι πολιτογραφήσεις χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών 8.480 αλλοδαποί («αλλογενείς», τους ονομάζουν επισήμως) ορκίστηκαν Έλληνες και απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Άλλοι 1.112 ομογενείς απέκτησαν επίσης την ελληνική ιθαγένεια. Στον αριθμό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν και όσοι τον περασμένο χρόνο απέκτησαν ιθαγένεια επί τιμή. Ήταν μόνον τέσσερις, όπως ο Μαζάουερ, ο Ιερώνυμος μητροπολίτης Μπουένος Άιρες, η Ιταλίδα καθηγήτρια ελληνίστρια Μινούτσι Πάολα και η Μαίρη Λεύκοβιτς, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ. Εκείνο που παρατήρησα είναι ότι οι πολιτογραφήσεις σημείωσαν αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Για παράδειγμα το 2021 οι αλλοδαποί που απέκτησαν που έγιναν Έλληνες ήταν 6.430 (ενώ το 2022 αυξήθηκαν σε 8.400). Το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτογραφήσεις ήταν πολύ περισσότερες, ξεπέρασαν τις 11.000. Εάν όλοι αυτοί έχουν πραγματοποιήσει πράξεις δημοτολόγησης (δηλαδή μητρώα, ληξιαρχεία κτλ.,) τότε οι άνω των 17 ετών, θα μπορούν να ψηφίσουν και στις επερχόμενες εκλογές. Με δυο λόγια είναι υπερδιπλάσιοι από τους ομογενείς που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν στους τόπους διαμονής τους και να εκλέξουν τρεις βουλευτές!

■■■

Οι εισαγγελείς έπιασαν δουλειά

Μπορεί αυτή την εβδομάδα την προσοχή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων να τη μονοπώλησε, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, ωστόσο στο παρασκήνιο και σιωπηρά οι εισαγγελείς που ερευνούν τις υποκλοπές έκαναν, μου λένε, σημαντικά βήματα.

Αυτά τα βήματα έχουν να κάνουν με τις παρακολουθήσεις μέσω του λογισμικού Predator και με το ρόλο των Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου στη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων του ιδιοκτήτη της Intellexa, του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν. Παράλληλα, πληροφορούμαι πως και ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έχει κάποιες ανοικτές υποθέσεις για τον Γιάννη Λαβράνο που πλέον έχουν βγει από τα συρτάρια που ήταν χωμένες ήδη επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, ο δικαστικός κλοιός για τα πρόσωπα αυτά στενεύει…

■■■

Η μητέρα της Στεφανίδη, η Τσανακλίδου και ο Μάριος Αθανασίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Σας έχω νέα για υποψηφιότητες καλλιτεχνών στον ΣΥΡΙΖΑ. Προτού όμως σας πάω στους καλλιτέχνες να σας πω ότι φαίνεται πως έκλεισε η υποψηφιότητα μητέρας Ολυμπιονίκη. Πρόκειται για τη μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη, Ζωή, η οποία θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής. Πάμε τώρα στους καλλιτέχνες. Ακούγεται η υποψηφιότητα του ηθοποιού Μάριου Αθανασίου για τον Βόρειο Τομέα, της Τάνιας Τσανακλίδου (που ήταν και τιμητικό μέλος στο Συνέδριο του συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) και της Μαριάννας Τουμασάτου (που είχε προλογίσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι).

■■■

Το ΚΚΕ, η Φθιώτιδα, ο Τσακνής και η Λιάνα Κανέλλη

Την τιμητική της έχει η Φθιώτιδα σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ. Πρωτίστως αυτή θα είναι η μία από τις εκλογικές περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δ. Κουτσούμπας, που έλκει την καταγωγή του από αυτές τις περιοχές. Ήταν μάλιστα την Πέμπτη στη Λαμία για να συναντηθεί με επαγγελματικές και εμπορικές ενώσεις της Φθιώτιδας και περιόδευσε στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Θα είναι και την Κυριακή, στη σύσκεψη των εργατών της ΛΑΡΚΟ, η οποία βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΚΚΕ και του ίδιου του Δ. Κουτσούμπα, αλλά και τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο της Λαμίας και θα συμμετέχει σε σύσκεψη με αγροτοκητνοτρόφους στη Σπερχειάδα.

Επίσης από αυτά τα μέρη κατάγεται και ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος στις επερχόμενες εκλογές θα δώσει τη μάχη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ.Κι εφόσον και έχουμε μπει σε “ροκ” εκλογικούς ρυθμούς, μαθαίνουμε ότι ο συνθέτης και τραγουδιστής Δ. Τσακνής αναμένεται να είναι υποψήφιος στο Επικρατείας του ΚΚΕ κι ότι βέβαιη θεωρείται η κάθοδος στην Α’ Αθηνών για τη Λιάνα Κανέλλη.

■■■

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Μετά από 30 χρόνια στην διοργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων, υπό την ηγεσία 20 διαφορετικών υπουργών Παιδείας, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γιώργος Δάσιος, αποχωρεί από την εξεταστική διαδικασία. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2023 θα γίνουν χωρίς την δική του ευθύνη, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας …κύματα πανικού. Ο κ. Δάσιος ήταν στο παρελθόν ο «σταθερός πυλώνας» της εξεταστικής διαδικασίας και η παρουσία του έδινε σε πολλούς την βεβαιότητα ότι τα «δύσκολα» που τυχόν παρουσιάζονταν μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

Ο νόμος για την λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού εξετάσεων (που θεσμοθετήθηκε την τελευταία δεκαετία) αναφέρει ότι ο πρόεδρος του δεν μπορεί να παραμείνει περισσότερες από δυο συνεχόμενες θητείες των 4 ετών. Η θητεία των μελών του Οργανισμού είχε πρόσφατα ανανεωθεί ως το 2024, ωστόσο ο κ. Δάσιος έλαβε πρόσφατα αίτημα για να προτείνει τώρα τον αντικαταστάτη του. Στο παρελθόν και πριν την δημιουργία του Οργανισμού, ο ίδιος ήταν επικεφαλής επί σειρά ετών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.