«Είναι γνωστό ότι η Ρωσία επιχειρεί μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ελέγχει πληθυσμούς εκτός της επικράτειάς της εδώ και πολλά χρόνια» είπε την Παρασκευή ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτειο Κόλπο στο Φανάρι.

Ουκρανία: Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τις βόμβες να πέφτουν παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός

Αναφερόμενος στο Πατριαρχείο της Ρωσίας είπε ότι επιλέγει τη σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο «το οποίο τηρεί με ευλάβεια την εκκλησιαστική τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών»,

«Σε όλα τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, αυτοί που μας τα χαλούν είναι οι Ρώσοι δυστυχώς. Πάντοτε υποσκάπτουν τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φθονούν και ζηλεύουν το προβάδισμά του μέσα στην ορθοδοξία, δεν ανέχονται γιατί να είμαστε εμείς οι πρώτοι και αυτοί να είναι οι πέμπτοι κατά σειράν», συμπλήρωσε.

Αδικαιολόγητος ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο  κ.κ. Βαρθολομαίος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «οι Ρώσοι ξεκίνησαν έναν άδικο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο τον περασμένο Φεβρουάριο που έχει πολλά θύματα εκατέρωθεν. Λυπούμαστε για όλα τα παλικάρια που σκοτώνονται είτε είναι Ρώσοι είτε είναι Ουκρανοί».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεγάλες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό και το θάνατο των μικρών παιδιών λέγοντας πως στην Ουκρανία ήδη έχουν σκοτωθεί 500 παιδιά.

Είναι αγνώμονες οι Ρώσοι

Επιστρέφοντας στα της Ορθοδοξία κατέταξε το Ρωσικό Πατριαρχείο ως εξής:   «Στα ορθόδοξα δίπτυχα είναι πέμπτοι οι Ρώσοι, το Πατριαρχείο τους. Είναι αγνώμονες προς την Μητέρα Εκκλησία, η οποία τους έδωσε και τα φώτα του χριστιανισμού, τον πολιτισμό, το κυριλλικό αλφάβητο, την αυτοκεφαλία και την Πατριαρχική αξία».

Και κατέληξε: «Όλα τα ξεχνούν και θέλουν να υποκαταστήσουν την Πρωτόθρονη Εκκλησία, την Μητέρα Εκκλησία τους. Φυσικά δεν θα τα καταφέρουν αλλά βλέπετε ότι διασπούν την ενότητα της Ορθοδοξίας».